У Криму “суд” переходить до дебатів у справі проти Рефата Чубарова

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” 16 квітня завершив судове слідство в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова і призначив дату дебатів на 24 травня.

Про це інформує видання “Кримський процес“. 

Рефат Чубаров

На цьому засіданні “суд” допитав заявленого стороною захисту редактора газети “Кирим” Бекіра Мамутова. Чоловік повідомив, що Чубаров не був організатором мітингу 26 лютого 2014 року. Після того як міліція пішла з площі, він неодноразово закликав присутніх заспокоїтись і не створювати тисняви.

14 квітня “суд” допитав двох свідків захисту – адвоката Еміне Авамілєва і колишнього очільника Республіканського комітету в справах національностей Едема Дудакова. Він, зокрема, розповів на засіданні, що провокації почалися після організованого підвезення проросійських прихильників із Севастополя. Тисняву, за його свідченнями, створювали люди з військовою виправкою.

Також Дудаков розповів “суду”, що член Меджлісу Заур Смирнов передав повідомлення про мітинг за збереження територіальної цілісності України відповідно до законодавства напередодні акції. За його свідченнями, Чубаров час від часу з’являвся на площі, повідомляючи присутніх через мегафон про переговори зі спікером кримського парламенту Володимиром Константиновим. Коли виникали зіткнення, він закликав людей не піддаватися на провокації і не влаштовувати тисняви.

Крім цього, Дудаков повідомив, що співробітників міліції спочатку було дуже мало, а згодом вони і зовсім кудись зникли.

Також на судовому засіданні допитали потерпілого. Він, як і кілька раніше допитаних потерпілих, заявив у “суді”, що не має претензій до Рефата Чубарова. 

Нагадаємо, наприкінці березня 2020 року “Слідком Росії” в Криму заочно висунув обвинувачення голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Кримінальні справи порушено за ч. 1 ст. 212 (“організація масових заворушень”), ч. 2 ст. 280.1, ч. 1 ст. 280.1 КК Росії (“публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії”).

За версією слідства, 25 лютого 2014 року Чубаров, знаючи про позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, де планувалося розглянути питання про звіт республіканського уряду, для зриву засідання доручив своєму заступникові Ахтему Чийгозу організувати масові заворушення біля будівлі Верховної Ради й особисто керувати прихильниками Меджлісу, які брали в них участь.

“Слідчий” Магомед Магомедов відвів Миколу Полозова від участі в справі, пославшись на “конфлікт інтересів.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

Вони розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала цю справу незаконною і “ще одним з різновидів репресій проти корінного народу Криму”.

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила провадження через кримінальну справу, яку порушили російські слідчі щодо Чубарова.

Через коронавірусну інфекцію Меджліс переніс акцію “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності” на пізніший час з урахуванням епідеміологічної ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter