Свідки в справі Чубарова розповіли про провокації і бездіяльність міліції на мітингу 26 лютого

Дата: 12 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У незаконному “Верховному суді Криму” допитали трьох свідків сторони захисту. Ці покази свідчать про те, що лідер Меджлісу Рефат Чубаров вживав усіх заходів для запобігання зіткненням під стінами кримського парламенту між учасниками двох мітингів – проросійського і прихильників територіальної цілісності України. Окупаційна влада звинувачує його в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року. 

Про це повідомляє видання “Кримський процес”

Адвокат Олександр Осокін

Свідки також розповіли про появу на площі перед будівлею парламенту невідомих, які приїхали туди організовано на автобусах і влаштовували провокації. За словами свідка Шевкета Меметова, Чубаров регулярно звертався до присутніх з проханням не піддаватися на провокації і забезпечити коридор між учасниками обох мітингів.

Водночас Меметов заявив, що міліція не вживала жодних заходів, щоб забезпечити громадський порядок біля парламенту. Він також свідчив, що на місці подій бачив начальників Центрального та Київського РВВС Сімферополя.

У “суді” також допитали одного потерпілого, який заявив, що претензій до Чубарова не має і взагалі не знає, хто це такий.

За оцінкою адвоката Олександра Осокіна, потерпілий не надав “суду” жодних відомостей про те, хто має стосунок до тисняви ​​між учасниками двох мітингів.

На попередньому засіданні в “суді” зачитали листа іншого потерпілого на прізвище Корнієнко. У ньому він повідомив суд, що не вважає себе потерпілим та не має претензій до Рефата Чубарова. Він просив його більше не турбувати. 

Це не перший такий випадок: під час судового засідання кілька потерпілих раніше вже просили “суд” не вважати їх потерпілими, підкреслюючи, що не мають претензій до Чубарова. 10 березня адвокат також повідомляв, що чотири людини під час допиту їх як потерпілих заявили, що не мають до Чубарова жодних претензій.

Наступне засідання відбудеться 14 квітня. 

Нагадаємо, наприкінці березня 2020 року “Слідком Росії” в Криму заочно висунув обвинувачення голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Кримінальні справи порушено за ч. 1 ст. 212 (“організація масових заворушень”), ч. 2 ст. 280.1, ч. 1 ст. 280.1 КК Росії (“публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії”).

За версією слідства, 25 лютого 2014 року Чубаров, знаючи про позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, де планувалося розглянути питання про звіт республіканського уряду, для зриву засідання доручив своєму заступникові Ахтему Чийгозу організувати масові заворушення біля будівлі Верховної Ради й особисто керувати прихильниками Меджлісу, які брали в них участь.

“Слідчий” Магомед Магомедов відвів Миколу Полозова від участі в справі, пославшись на “конфлікт інтересів.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

Вони розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала цю справу незаконною і “ще одним з різновидів репресій проти корінного народу Криму”.

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила провадження через кримінальну справу, яку порушили російські слідчі щодо Чубарова.

Через коронавірусну інфекцію Меджліс переніс акцію “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності” на пізніший час з урахуванням епідеміологічної ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter