У Криму продовжили термін ув’язнення для політв’язнів Нарімана Джелялова та братів Ахтемових

Дата: 22 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” продовжив до 26 липня термін утримання під вартою для політв’язнів Нарімана Джелялова, Асана Ахтемова та Азіза Ахтемова, яких звинувачують у підриві газопроводу біля села Перевальне. 

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”

Адвокат Микола Полозов

Попереднє засідання відбувалося в закритому режимі. Площу перед “судом” оточили співробітники “поліції” та кілька людей у ​​балаклавах з нашивками “МДБ”.

Як розповів після засідання адвокат Микола Полозов, “суд” відхилив клопотання захисту, які стосувалися припинення кримінальної справи, повернення матеріалів справи “прокурору” та виключення неприпустимих доказів.

“Суд” залучив до слухань дружин політв’язнів як громадських захисників. Наступне засідання заплановано на 3 березня.

Захисник Микола Полозов та дружини підсудних політв’язнів

18 лютого колегія “суддів” розпочала розгляд кримінальної справи щодо Нарімана Джелялова, братів Асана та Азіза Ахтемових. 

Під час розгляду клопотань у “суді” оголосили рішення “військово-слідчого комітету” про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом застосування катувань та неналежного поводження з політв’язнями.

Сторона захисту оголосила відвід “судді” Віктору Зінькову, бо той очолював колегію “суддів” у кримінальній справі щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Тоді як Наріман Джелялов – перший заступник голови Меджлісу. Утім, “суд” відмовив захисту в задоволенні цього клопотання. 

“Суд” також відхилив клопотання про відвід незаконному “прокурору” Роману Лобову. Сторона захисту вважає, що він зацікавлений у результаті цієї справи, бо виступав як “прокурор” у кримінальній справі щодо голови Меджлісу Рефата Чубарова

Нагадаємо, що 3 та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “Управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й повезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Увечері 4 вересня стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовувалися тортури.

Російські силовики звинуватили Асана, Азіза Ахтемових та Нарімана Джелялова в порушені ст. 281 КК РФ (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 за нібито контрабанду вибухових пристроїв. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це призвело до того, що газопостачання в селі було перервано, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів і 36 225 гривень.

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Як відомо, у 2021 році Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала низку фактів застосування насильства і такого, що принижує гідність людини, поводження під час затримань та утримування під вартою.

Досі Росія не розслідувала всіх задокументованих правозахисними організаціями випадків насильницьких зникнень. Винних у цьому злочині не встановлено та не притягнуто до відповідальності. Наразі безвісти зниклими вважаються 15 громадян України. 

Загалом станом на 2021 рік Російська Федерація ув’язнила 17 людей у “справах українських диверсантів та шпигунів”, одна людина перебуває під домашнім арештом. 2021 року окупаційні “суди” ухвалили три вироки – Галині ДовгополійКостянтину Ширінгу та Івану Яцкіну. Їм призначили покарання – позбавлення волі від 11 до 12 років. 

Минулого року Росія не звільнила жодного бранця Кремля в межах взаємного обміну утримуваних осіб або інших процедур. Останнє таке звільнення було у вересні 2019 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter