У Криму окупанти склали адмінпротокол про зберігання забороненої літератури в мусульманській громаді “Ески Кирим”

Дата: 25 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму незаконний “центр протидії екстремізму” (“центр “Е”) склав адміністративний протокол про зберігання забороненої літератури в незалежній мусульманській громаді “Ески Кирим” майже через місяць після проведених обшуків.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”, яке має в розпорядженні копію відповідного протоколу.

Як пишуть активісти, у ньому оперативник “центру “Е” П. А. Казяєв зазначив, що мечеть “Зубейр Джамі” у тимчасово окупованому Старому Криму пов’язана з релігійною громадою “Ески Кирим”. У ній під час обшуку 29 лютого російські силовики виявили та вилучили книги зі списку забороненої літератури. Йдеться про книгу із зібрання творів Саїда Нурсі “Рісале-і Нур” “Мунаджат (Молитва). Третій промінь” та про книгу Такіудіна ан-Набхані “Система ісламу”. Обидві в різні часи російські суди внесли своїми рішеннями до Федерального списку екстремістських матеріалів.

Також російські силовики вказують, що громада “Ески Кирим” “припустилася зберігання екстремістських матеріалів з метою масового поширення” та порушила статтю про виробництво та розповсюдження таких матеріалів.

Як пише “Кримська солідарність”, протокол оформили на голову громади Ідріса Юрдамова. У документі він пояснив, що з протоколом не погоджується, а громада “не має жодного стосунку до мечеті “Зубейр Джамі”.

“Книги нам не належать. Як з’явилися в мечеті – уявлення не маємо”, – написав Юрдамов.

Вранці 29 лютого в Старому Криму та селі Журавки російські силовики провели обшуки в будинках чотирьох кримських татар – Ленура Якубова, Ізета Сайфулліна, Ідріса Юрдамова та Шевкета Кіямова. Також обшуки провели в мечеті міста Старий Крим.

За підсумками обшуків повідомлялося про затримання активіста і підприємця зі Старого Криму Ленура Якубова та імама незалежної мусульманської громади “Ески Кирим” Ізета Сайфулліна. Ідріса Юрдамова та Шевкета Кіямова російські силовики залишили вдома. Адмінпротоколи на них не складали.

Згодом стало відомо, що Сайфулліна відпустили з відділку поліції. На нього силовики склали адміністративний протокол за “незаконну місіонерську діяльність”. Також стало відомо, що на Ленура Якубова склали адмінпротокол, російський суд заарештував його на 14 діб.

Нагадаємо, у березні 2024 року Україна передала до Міжнародного кримінального суду 14-те подання – з доказами скоєння Росією злочинів проти людяності через переслідування релігійних груп у тимчасово окупованому Криму. Слідчі задокументували та зібрали докази в низці кримінальних проваджень стосовно 93 фактів нападів та переслідувань щодо представників Православної церкви Українисвідків Єговикримських мусульман, протестантів та інших релігійних меншин. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер.
 
4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права.
 
Шольц час від часу озвучує нові обґрунтування, чому Німеччина не має передавати Україні Taurus, зокрема для деокупації Криму. Серед цих причин він назвав, що ФРН нібито має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів. Шольц також відкинув ідею присутності німецьких військ в Україні. Низка експертів звинувачує Шольца, що він озвучує причини непередання Taurus, які не мають під собою підґрунтя.
 
14 березня 2024 року німецький Бундестаг провалив голосування за резолюцію щодо постачання далекобійних крилатих ракет Taurus Україні. 190 – підтримали документ, а 495 депутатів Бундестагу проголосували проти.
 
23 березня 2024 року у зв’язку з черговою комбінованою атакою РФ коаліція правозахисних організацій “Україна. П’ята ранку” звернулася до країн-партнерів із закликом активізувати їхні дії щодо надання систем протиповітряної оборони, що мають забезпечити захист цивільних осіб та захищених міжнародним гуманітарним правом об’єктів.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter