У Криму окупанти обшукали помешкання кримського татарина Ілляса Муслімова

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому селищі Леніне в Криму російські силовики обшукали будинок кримського татарина Ілляса Муслімова.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Асан Муслімов

О п’ятій ранку до помешкання громадянина України увірвалися люди в масках з автоматами та поклали Ілляса Муслімова на підлогу.

“Вони пред’явили документи, які вказують, що я нібито терорист і проти “СВО”і Так росіяни називають геноцидальну війну проти України. – Ред., що я агітую і веду пропагандистську роботу. Ставили питання, чи не перебуваю я в заборонених партіях, чи беру участь у якихось заходах, які законом заборонені в Росії, чи маю я стосунки з Меджлісом кримських татар, чи я брав участь раніше з Меджлісом у якихось заходах”, – повідомив Муслімов.

Спочатку всі питання були адресовані Муслімову, але зрештою окупанти відвезли у невідомому напрямку його сина – тренера з футболу Асана.

“Провели обшук, потім стоять і кажуть: “Так, знову вхолосту приїхали”. Нічого не знайшли, під час обшуку розбили чотири картини. Військові були грубі, з автоматами. У результаті забрали мого сина. Усі папери були на мене, а забрали сина”, – додав кримський татарин.

Муслімов також розповів, що російські силовики не залишили йому копії протоколу та забрали мобільні телефони.

“Військовий з автоматом ставився грубо до дружини. Вона мала молитися, та їй не дозволили це зробити. У результаті забрали сина, я їм кажу: “А що ж ви мене не забираєте?”. Вони відповіли: “Ми поговоримо і відпустимо”. У стресовому стані підскочив тиск у мене, приїхала швидка, зробили уколи, надали допомогу. Ми вирішили піти до поліції, написати заяву, ми не знаємо, де наш син і що за організація його забрала”, – розповів Муслімов.

Згодом стало відомо, що Асана Муслімова відпустили з незаконного відділку “ФСБ” у тимчасово окупованій Керчі, куди його доставили після обшуку. Додому кримський татарин діставався самостійно, зазначає “Кримська солідарність”.

Напередодні співробітники незаконного “центру протидії екстремізму” затримали адвоката Еміля Курбедінова. На юриста склали протокол за статтею «Зловживання свободою масової інформації» через пост про право на відстрочку від армії РФ для студентів.

За даними українського видання “Ґрати”, 23 січня “поліцейські” незаконного формування отримали повідомлення від Е. Р. Бєлялової про пост Курбедінова і за два дні організували перевірку. Ймовірно, як зазначають журналісти, йдеться про Еміне Рефатівну Бєлялову – керівницю євпаторійського відділення руху “Волонтери перемоги”.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості.

Як відомо, цього тижня Сенат США проголосував за пакетний законопроєкт, який передбачає 61 млрд доларів для України. Але цей проєкт зіткнувся з опором у Палаті представників та критикою Дональда Трампа, який, зокрема, наполягає на наданні Україні допомоги не у вигляді безповоротних коштів, а у вигляді кредиту.

Спікер Джонсон раніше заявив, що не винесе на голосування законопроєкт, який не містить кроків із захисту південного кордону США. Але деякі республіканці вже публічно тиснуть на Джонсона, вимагаючи схвалення документа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter