У Криму – нові затримання громадських журналістів та активістів “Кримської солідарності”

Дата: 03 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У Сімферополі під будівлею незаконного “Кримського гарнізонного військового суду” “поліцейські” затримали кількох громадських журналістів “Кримської солідарності” та видання “Грані.Ру” Вілена Темер’янова, Абляміта Зіядінова та активіста Ерфана Бекірова.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Вілен Темер’янов

Активістів затримали, коли люди, які прийшли підтримати фігурантів красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір”, вже почали розходитися.

“Організація масового перебування громадян. Встановлено, що він (Вілен Темер’янов. – Ред.) має стосунок до цього. Докази будуть у суді надані. (Затримуємо. – Ред.) на підставі Кодексу про адміністративні правопорушення”, – сказав під час затримання “поліцейський”, який відрекомендувався “в. о. заступника начальника поліції з охорони громадського порядку, майором поліції” Олексієм Стеценком.​

“Поліція займається своєю роботою. Ваші дії розцінено як перешкоджання законній діяльності співробітників поліції. Ми проведемо перевірку і відпустимо”, – сказав інший співробітник поліції під час затримання Ерфана Бекірова.

Ерфан Бекіров

Повідомляється, що всіх затриманих відвезли у відділ поліції №3 “Центральний” незаконного “Управління МВС Росії в Сімферополі”.

Згодом стало відомо про затримання четвертого активіста, також кореспондента “Кримської солідарності” з Джанкойського району. Його ім’я і прізвище з’ясовують.

Відомо, що близько 200 кримських татар прийшли під будівлю “суду” в Криму, щоб підтримати фігурантів красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір”, яким суд Ростова-на-Дону 3 листопада ухвалив обвинувальний вирок. Загалом трьох кримчан засудили до 42 років.

На цьому заході через відеозв’язок вмикались із судового засідання в Росії адвокати політв’язнів. Активісти повідомляють, що “поліція” вимагала від кримських татар розійтися.

Так, до прикладу, Рустема Емірусеїнова засудили до 17 років з відбуванням перших двох у в’язниці, решту – на суворому режимі. Арсена Абхаїтова – до 13 років з відбуванням перших двох років у в’язниці. Ескендера Абдулганієва – до 12 років, також з відбуванням у в’язниці перших двох років.

ФСБ Росії стверджує, що затримані жителі Красногвардійського району причетні до діяльності забороненої в Росії та на території окупованого нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”. Засуджені відкидали обвинувачення і вказували на кримінальне переслідування з політичних мотивів. 

Правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter