У Криму незаконний “суд” перейшов у стадію дослідження доказів у справі щодо викраденої ФСБ журналістки Ірини Данилович

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “феодосійським районним судом”, розпочало дослідження доказів у кримінальній справі проти журналістки та активістки Ірини Данилович, яку співробітники ФСБ викрали 29 квітня.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”

Ірина Данилович

Незаконне формування перейшло до дослідження письмових доказів, наданих стороною звинувачення, оскільки на судове засідання 24 жовтня не з’явилися свідки.

Засідання проходило під головуванням так званої “судді” Наталії Кулінської. Державне обвинувачення представляв незаконний “прокурор” Лященко Дмитро Олександрович.

“Прокурор” наголосив на характеризувальних доказах, зокрема зачитано листування в месенджерах, які засуджують повномасштабне вторгнення Росії в Україну, коментарі Ірини Данилович проєкту “Крим.Реалії”, виписки з особистого рахунку про співпрацю з Альянсом лікарів та характеристики з місць роботи Данилович.

Нагадаємо, Ірину Данилович співробітники ФСБ викрали 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. 

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи. 

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

На початку липня незаконний “Київський райсуд Сімферополя” продовжив журналістці та правозахисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 вересня. На судове засідання вільних слухачів і журналістів не пустили.

Наприкінці того ж місяця Ірина Данилович заявила про побиття та тиск із боку співробітників ФСБ РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter