У Криму ФСБ допитала на поліграфі херсонську активістку Ірину Горобцову — “Крим SOS”

Дата: 25 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російські силовики допитували на поліграфі в тимчасово окупованому Криму насильно викрадену херсонську активістку Ірину Горобцову.

Про це інформує правозахисна організація “Крим SOS”.

Фото: УНІАН

За словами аналітика правозахисної організації Євгенія Ярошенка, 24 листопада активістку вивезли зі СІЗО № 1 міста Сімферополя до незаконного формування, що називає себе “головним управлінням ФСБ республіки Крим”.

“Там жінку допитували на поліграфі. Водночас жодних підозр та обвинувачень їй не висували”, — повідомив Євгеній Ярошенко.

Нагадаємо, що 13 травня у Херсоні до будинку батьків Ірини Горобцової прийшли озброєні російські військові та без пояснень забрали жінку з собою. В офіційних джерелах повідомили, що Ірина зазнала тиску та катувань з боку російських силовиків, які обвинувачували її у начебто “коригуванні вогню по аеропорту в Чорнобаївці”.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, після 24 лютого жінка здійснювала волонтерську діяльність у місті. У соціальних мережах вона розміщувала пости на підтримку України та ЗСУ, публічно засуджувала російське вторгнення та окупацію Херсона, збирала кошти для Збройних сил України та закликала врятувати “Азовсталь”.

Після викрадення активістки про місце її перебування та долю не було відомо упродовж кількох місяців. “Крим SOS” наголошує, що затримання Ірини Горбоцової має всі ознаки насильницького зникнення.

Окупована частина Херсонщини та Запорізької області, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є регіоном, де викрадають людей найчастіше. 

Станом на 25 листопада “Крим SOS” зафіксувала щонайменше 381 випадок насильницьких зникнень у Херсоні та Херсонській області.

Для утримання заручників росіяни на Херсонщині використовують будівлі СІЗО, у деяких населених пунктах, наприклад у Новій Каховці, облаштовують для цього гаражі та підвали, а в самому Херсоні людей тримають на території дитячого приймальника-розподільника. 

Нагадаємо, що 25 жовтня окупанти відкрили новий слідчий ізолятор у Сімферополі. Нове СІЗО розташоване на території виправної колонії суворого режиму №1 у місті Сімферополі. Його місткість – понад 300 осіб, що більш ніж удвічі менше за місткість СІЗО №1 у цьому ж місті.

За два дні після цього окупанти перевели обвинувачених у “тероризмі” громадян України, зокрема з новоокупованих південних територій, до нового СІЗО Сімферополя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter