У Координаційному штабі створили базу даних росіян, які вчиняють воєнні злочини, щоб розширити санкції – представник КШ

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Спираючись на зібрані від військових та цивільних свідчення про тортури та жахливі умови утримання в російському полоні, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими створив базу даних, до якої вносяться громадяни Росії, що брали безпосередню участь у катуванні українців.

Про це в коментарі виданню ZMINA повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Олександр Щербань. 

Олександр Щербань

За його словами, усі зібрані біографічні дані про окупантів, які вчиняють воєнні злочини, передаються до ООН.

Міжнародна спільнота може бачити, як в еру новітніх технологій досі страждають люди. Що навіть у 21-му столітті можуть вчинятися страшні воєнні злочини“, – вважає він.  

Наших громадян додому допомагають повертати наші західні партнери, оскільки перемовини з країною-агресором щодо рівноцінного обміну полоненими за формулою “сто на сто” не працюють, додає представник КШ.

“Росіян влаштовує, що їхні люди в полоні. Родичі російських військових не штурмують так, як наші, державні установи та не проводять мирні акції. Тому переговорний процес відбувається завдяки комплексному впливу на РФ. Наприклад, через запровадження санкцій, застосування фінансових обмежень та політичну ізоляцію Росії. Завдяки цьому і вдається повертати людей”, – пояснює Щербань.

Однак, за його словами, багато проєктів, які Координаційний штаб намагався запустити, не дали бажаного результату. І все через те, що Росія знаходила лазівки, щоб не виконувати своїх зобов’язань або взагалі їх ігнорувати. Це значно ускладнювало будь-які переговорні процеси.  

У майбутньому КШ планує додати до вже наявних обмежень санкції проти РФ за незаконне утримання цивільних у місцях несвободи. Це також відкриє ще один шлях для їхнього повернення додому, вважає він. 

Нагадаємо, під час розслідування кримінальних проваджень українські прокурори ідентифікували 5600 українців, які зазнали тортур та нелюдського поводження з боку окупантів. Водночас ці цифри можуть бути більшими, оскільки правоохоронці не мають перевіреної інформації з окупованих територій.

За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими станом на 24 січня 2024 року, в російському полоні перебувають понад 8 тисяч українців, з яких 1600 – цивільні заручники. Більш ніж половина з них була підтверджена РФ через Міжнародний комітет Червоного Хреста, інформацію про інших полонених Україна отримувала в інший спосіб, зокрема від звільнених з полону. 

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, станом на жовтень 2023 року понад 26 тисяч людей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин, з них 11 тисяч – цивільні, а 15 тисяч – військові. 

25 лютого Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на форумі “Україна. Рік 2024” заявив, що за 10 років війни Росії проти України представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не відвідали всіх місць утримання українських військовополонених. На його переконання, міжнародні інституції та організації не реалізовують своїх повноважень повністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter