Катувань та нелюдського поводження з боку росіян зазнали 5600 українців – генпрокурор

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Під час розслідування кримінальних проваджень українські прокурори ідентифікували 5600 українців, які зазнали тортур та нелюдського поводження з боку окупантів. Водночас ці цифри можуть бути більшими, оскільки правоохоронці не мають достовірної інформації з окупованих територій.

Про це генеральний прокурор України Андрій Костін розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

Андрій Костін. Джерело: gp.gov.ua

За його словами, на сьогодні вдалося встановити 164 локації на деокупованих територіях, де окупанти незаконно утримували та катували цивільних.

Костін також зазначив, що наразі РФ наразі утримує в заручниках десятки тисяч громадян України:

“Є різні цифри. Ми оцінюємо в десятки тисяч, більше 10 тисяч точно. Говоримо тільки про тих, хто був примусово переселений, а не про тих, хто приймав таке рішення на власний розсуд”.

Генпрокурор додав, що на рівні уряду ведеться робота зі створення реєстру цивільних заручників. 

Костін також нагадав, що відбулося перше засідання Міжнародної платформи за звільнення незаконно утримуваних Росією цивільних громадян України. Такий майданчик свого часу створили для повернення додому викрадених росіянами українських дітей.

“З моєї точки зору, дуже важливою була б резолюція Генасамблеї ООН по цьому питанню, щоб ми могли застосовувати інші елементи комунікації та тиску на країну-агресора, щоб звільнити наших цивільних і повернути в Україну”, – зазначив генпрокурор. 

Нагадаємо, за даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими станом на 24 січня 2024 року, в російському полоні перебувають понад 8 тисяч українців, з яких 1600 – цивільні заручники. Більш ніж половина з них була підтверджена РФ через Міжнародний комітет Червоного Хреста, інформацію про інших полонених Україна отримувала в інший спосіб, зокрема від звільнених з полону. 

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, станом на жовтень 2023 року понад 26 тисяч людей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин, з них 11 тисяч – цивільні, а 15 тисяч – військові. 

25 лютого Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на форумі “Україна. Рік 2024” заявив, що за 10 років війни Росії проти України представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не відвідали всіх місць утримання українських військовополонених. На його переконання, міжнародні інституції та організації не реалізовують своїх повноважень повністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter