За 10 років війни Міжнародний комітет Червоного Хреста не відвідав усіх місць утримання українських військовополонених

Дата: 25 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

За десять років війни Росії проти України представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не відвідали всіх місць утримання українських військовополонених.

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на форумі “Україна. Рік 2024”.

Дмитро Лубінець. Джерело: “Укрінформ”

На його переконання, міжнародні інституції та організації не реалізовують своїх повноважень сповна.

“До прикладу, представники МКЧХ за десять років війни Росії проти України не відвідали усіх місць утримання наших військовополонених”, – сказав він.

Омбудсман наголосив на важливості реалізації пункту 4 Формули Миру щодо повернення українських громадян: цивільних, військовополонених та дітей, зауваживши, що “Україні не потрібні слова – Україні потрібні дії, які приносять результат”.

Раніше Лубінець вже виступав з різкою критикою міжнародної системи захисту прав людини у світі через її неефективність.

Відповідні заяви він зробив на полях під час конференції у Києві “UA: Війна. Недоспівана колискова”. Зокрема, Омбудсман розкритикував Міжнародний комітет Червоного Хреста, який, за його словами, “підігравав Російській Федерації”.

Лубінець повідомив, що він запропонував на платформі однієї з двох найбільших організацій, які об’єднують омбудсманів світу, ідею створення нової організації замість неефективного МКЧХ.

Він пояснив, що учасники цієї організації могли б швидко виїжджати на території держав, які знаходяться в стані міжнародного воєнного конфлікту, з тим, щоб перевіряти умови утримання цивільних, полонених, дітей, збирати всю інформацію, робити все можливе задля возз’єднання родин та розв’язувати всі питання гуманітарного характеру.

Омбудсман уточнив, що спілкується із представниками МКЧХ, але висловив переконання, що ця організація не виконує свого мандату.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter