“Міжнародне гуманітарне право – мертве:” Лубінець різко розкритикував реакцію інституцій у світі на міжнародні злочини в Україні

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець різко розкритикував неефективну міжнародну систему захисту прав людини у світі. 

Відповідні заяви він зробив на полях під час конференції у Києві “UA: Війна. Недоспівана колискова”, передає кореспондент видання ZMINA

Дмитро Лубінець

Під час конференції Омбудсман Дмитро Лубінець, звернувшись до послів інших держав, констатував, що у світі не існує міжнародного гуманітарного права.

“У нас прийнято безліч конвенцій, які захищають права людини, і окремі конвенції, які захищають права дітей. Але виявилось, що це просто папірці для Російської Федерації. І це основна проблема, яка зараз існує у світі. У нас немає системи захисту прав людини та дитини у світі. Коли одна з країн вбиває відкрито дітей на території іншої країни, що ми чуємо понад дев’ять років — “глибоке занепокоєння”, – констатував Омбудсман.

Він нагадав, що з 2015 року Російська Федерація провадить політику депортації українських дітей, і наразі достеменно невідомо, скільки росіяни насправді викрали дітей, де вони зараз знаходяться і що з ними відбувається. Лубінець назвав  сприйняття ситуації з міжнародними злочинами росіян в Україні “неадекватним”. 

“Замість того, щоб ці питання підіймати, розуміти цю проблематику, виступати ініціаторами змін, положень, статутів міжнародних організацій, шукати конкретні механізми, які можуть і повинні захистити наших дітей, ми бачимо, на мій погляд, абсолютно неефективне, неадекватне сприйняття ситуації”, – сказав Лубінець.

При цьому він обурився, що “спецпредставники ООН приїжджають в Україну, беруть конкретні приклади, цифри, прізвища депортованих українських дітей, а потім спокійно їдуть на територію РФ і зустрічаються з уповноваженою зі справ дитини Марією Львовою Бєловою якій Міжнародний кримінальний суд оголосив ордер про арешт, і взагалі не бачать у цьому проблеми”.

Можливо, в цьому є хвороба нинішньої міжнародної системи захисту прав людини, якщо вона у нас є, принаймні, на папері.

Дмитро Лубінець

Він нагадав, що примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу називається геноцидом.

Станом на 25 травня 2023 року росіяни вбили 482 українських дітей, 984 отримали поранення. На фото: Дідусь сидить над тілом своєї 9-річної онучки, яка загинула разом з мамою під час травневого ракетного обстрілу Києва

Під час конференції дитячий Омбудсман Польщі Міколай Павляк сказав, що гарні положення в різноманітних конвенціях, наприклад, у Конвенції про права дітей, Декларація про права людини, перестають мати значення, коли падає перша бомба.

Він вважає, що потрібно зробити величезні банери з цитатами з Конвенції про право на життя, право на сім’ю, право на виховання, право на освіту та встановити  їх на місцях тих знищених шкіл, інфраструктурних для дітей об’єктів.

“Я думаю, що це треба показувати по цілому світі, щоб ці конвенції не були мертвими паперами, гарними словами. Щоб це все це побачили в Женеві, в Нью-Йорку, в Лондоні, в Парижі. Щоб на цих великих банерах були оці слова замість реклами “Кока-коли”, щоб кожен подумав, що це те, що має дійсно існувати в житті”, – сказав Міколай.

Міколай Павляк

Омбудсман також розкритикував Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), який, за його словами, “підігравав Російській Федерації”.

“На території РФ, а саме в Ростові, відкрили офіс Міжнародного комітету Червоного Хреста і нібито за його участю мала відбуватися “евакуація” з того ж самого міста Маріуполь, порушуючи міжнародне гуманітарне право, де чітко визначено, що гуманітарний коридор погоджується зі сторонами міжнародного воєнного контролю. Україна ніколи не давала дозволу на евакуацію цивільного населення на територію РФ”, – нагадав Дмитро Лубінець.

Лубінець повідомив, що він запропонував на платформі, однієї з двох найбільших організацій, які об’єднують омбудсманів світу, ідею створення нової організації, замість неефективного МКЧХ.

Він пояснив, що учасники цієї організації могли б швидко виїжджати на території держав, які знаходяться в стані міжнародного воєнного конфлікту, з тим, щоб перевіряти умови утримання цивільних, полонених, дітей, збирати всю інформацію, робити все можливе задля возз’єднання родин та розв’язувати всі питання гуманітарного характеру.

Омбудсман також спілкується із представниками МКЧХ, утім, він висловив переконання, що ця організація не виконує свого мандату.

“Вона перетворилась на організацію свого власного імені і своєї власної історії. У них інших аргументів немає. Немає, чому вони неефективно працюють. Ми з 2014 року чуємо, що їх РФ не допускає для перевірки умов тримання військовополонених, цивільних, українських дітей. Я регулярно з ними зустрічаюсь та у мене постійно до них одні й ті ж питання: “Що ви зробили? Чи у вас з’явились нові плани, підходи?” У відповідь я щотижня чую: “Ні”, – розповів Омбудсман України.

Він також сказав, що останнім часом він чує від МКЧХ аргументацію, що їм понад 150 років.

“Вони кажуть, що вони найбільша визнана світова організація, що вони стільки всього зробили. При всій повазі до решти, але я ж Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, мене цікавить стан захисту прав громадян України. Тому ви можете мені розповідати будь-що, але наразі я не бачу, щоб ви навіть бажали щось змінити у своїй роботі, щоб захищати наших громадян”, – констатував Омбудсман.

Він вважає, що основна проблема полягає в тому, що МКЧХ має монополію, тому він працюватиме над створенням нової організації. 

“Позитивна конкуренція завжди показує ефективні результати. Тому ми працюємо у цьому напрямку”, – прокоментував Дмитро Лубінець.

Він також закликав до виключення представників РФ з міжнародних організацій. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter