Спецпредставниця ООН, відповідальна за захист дітей у зонах конфліктів, могла зустрітися зі Львовою-Бєловою в Москві

Дата: 20 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Вірджинія Гамба, спецпредставниця ООН, відповідальна за захист дітей, які опинилися у зоні конфліктів, перебуває в Москві, де ймовірно планувала зустрітися із Марією Львовою-Бєловою, яку Міжнародний кримінальний суд розшукує за воєнні злочини, пов’язані з депортацією дітей з України.

Про це повідомляє АР.

Вірджинія Гамба на засіданні Радбезу ООН. Джерело: un.org

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) різко розкритикувала зустріч Гамби зі Львовою-Бєловою, заявивши, що російська дитяча омбудсманка має бути за ґратами, а не зустрічатися з високопоставленими представниками ООН.

“Важко уявити будь-які обставини, які могли б виправдати зустріч Гамби з підозрюваним воєнним злочинцем, коли очевидно, що є інші офіційні особи, з якими вона могла б зустрітися замість цього”, – сказала Балкіс Джарра, асоційований директор програми міжнародного правосуддя групи.

Стефані Трембле, помічниця прессекретаря ООН не підтвердила, що Гамба зустрічалася зі Львовою-Бєловою, перебуваючи в Москві. На запитання, чи є ще хтось, з ким спецпредставниця ООН могла зустрічатися, Трембле відповіла: “Її роль полягає в тому, щоб робити все можливе для поліпшення захисту дітей, які постраждали від збройного конфлікту, і запобігання порушенням, які можуть бути скоєні проти них”.

Помічниця прессекретаря також не повідомила, чи обговорювала Гамба питання повернення українських дітей, сказавши журналістам, що деталі будуть у доповіді Раді Безпеки ООН, яку мають оприлюднити на початку липня.

Минулого тижня Вірджинія Гамба перебувала в Україні, де зустрічалася з офіційними особами перед поїздкою до Москви.

Після візиту в Україну спецпредставниця ООН високо оцінила всі заходи українського уряду, які він вживає для захисту дітей. Саме вони, за її словами, непропорційно сильно постраждали від війни.

Діти були вбиті або покалічені, їхні школи та лікарні зазнали нападів, а нестерпний рівень насильства, якого вони зазнають щодня, залишає глибокі шрами, які залишаться на все життя“, – сказала вона у своїй заяві від 14 травня.

Нагадаємо, за офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter