У Колумбії вбили журналіста, якого охороняла держава

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Колумбії в місті Монтелібано 16 жовтня 2022 року вбили Рафаеля Еміро Морено — директора незалежного онлайн-видання Voces De Córdoba, лідера місцевої спільноти, якому роками погрожували за його репортажі про політичну корупцію та групи наркоторгівлі.

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Рафаель Еміро Морено. Джерело: flip.org.co

Чоловіка застрелили двоє вбивць на мотоциклі, уточнили в Комітеті.

Згідно з інформацією колумбійського журналу Cambio, Морено нещодавно розслідував незаконний видобуток золота потужною групою наркоторгівців, відомою як Gulf Clan. Підрозділ національної охорони Колумбійського уряду (UNP) призначив охоронця для захисту журналіста та дав йому захисний жилет і тривожну кнопку раннього попередження.

Приблизно опівдні того дня, коли його вбили, Морено, який не вважав, що під час роботи в ресторані, яким він володів, потрібен захист, сказав своєму охоронцю, що той може бути вільний до кінця дня.

“Жорстоке вбивство Рафаеля Еміро Морено чітко демонструє смертельні ризики для колумбійських журналістів. Влада має розслідувати вбивство Морено, щоб визначити, чи було воно пов’язане з його роботою, притягнути винних до відповідальності та терміново переглянути програму захисту країни, щоб убезпечити тих, хто перебуває під її опікою”, — заявила координаторка програми CPJ у Латинській Америці та Карибському басейні Наталі Саутвік.

Колумбійська влада забезпечувала захист Морено протягом останніх шести років. Незадовго до своєї загибелі журналіст попросив другого охоронця та автомобіль, оскільки часто залишався без захисту, коли його охоронець закінчував робочу зміну. Проте оцінка ситуації з безпекою Морено ще не була завершена на момент його смерті.

Начальник поліції північного департаменту Кордови, до якого входить Монтелібано, полковник Джон Фреді Суарес сказав радіостанції W у Боготі, що з 2019 року Морено повідомив про щонайменше 20 погроз вбивством на його адресу. Наразі цей відділ розслідує вбивство медійника.

Генеральна прокуратура Колумбії заявила, що призначила спеціальний слідчий підрозділ, який вживає “термінових заходів” для розкриття злочину та встановлення винних.

Відомо, що в п’ятницю, 21 жовтня, Морено мав взяти участь у панельній дискусії в Боготі про небезпеки, з якими стикаються регіональні журналісти в Колумбії.

Це перший випадок у країні, коли вбили журналіста, якого охороняв уряд.

У щорічному рейтингу свободи преси від міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Колумбія посідає 145-те місце зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter