У книжці “Звіяні вітром” буде попередження про “образливий вміст” через сцени рабства

Дата: 05 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Нові видання історичного роману американської письменниці Маргарет Мітчелл “Звіяні вітром” міститимуть тригер-попередження про наявний “образливий вміст” у ньому. Йдеться про зображення рабства на Глибокому Півдні і в XIX столітті. 

Про це повідомляє видання “Daily Telegraph”.

Кадр з фільму “Звіяні вітром”

Дія роману розгортається напередодні та під час громадянської війни в США, у якій рабовласницький Південь воював проти аболіціоністської Півночі, що виступала проти рабства.

Головна героїня – донька власника плантації Скарлетт О’Хара, комфортному рабовласницькому способу життя якої загрожує переможне вторгнення Півночі. У книзі також описується її роман з капітаном Реттом Батлером.

У примітці до останньої версії книги видавництва “Pan Macmillan” також буде попередження, що роман не переписували, щоб видалити образливі уривки, на відміну від нещодавно перевиданих творів Аґати Крісті та Яна Флемінга. Водночас у дисклеймері чітко пояснюватиметься, що збереження оригінального тексту з боку видавців не є “схваленням” цього твору. 

Попередження матиме такий вигляд: “У романі містяться змалювання неприйнятних практик, расистських і стереотипних зображень і тригерних тем, характеристик, мови та образів”. 

Раніше ZMINA писала, стрімінговий сервіс HBO Max тимчасово прибрав з відкритого доступу стрічку “Звіяні вітром” через расизм. Сценарист Джон Рідлі, який отримав “Оскар” за сценарій до фільму “12 років рабства”, розкритикував “Звіяні вітром” та закликав HBO Max прибрати стрічку з доступу, оскільки вона “увічнює деякі найболючіші стереотипи щодо чорношкірих людей”.

У сервісі зазначили, що пізніше планують повернути фільм без змін, але “разом з обговоренням його історичного контексту та засудженням тих самих зображень”. 

Нагадаємо, що з детективних романів британської письменниці Аґати Крісті приберуть “потенційно образливу мову”, Так, в останніх виданнях HarperCollins видалять посилання на етнічну належність героїв, з якими персонажі зустрічаються поза межами Великої Британії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter