У керівній партії Грузії виключили будь-які консультації щодо Саакашвілі

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У керівній партії Грузії “Грузинська мрія” виключили будь-які консультації на тему експрезидента країни Міхеїла Саакашвілі.

Про це заявив керівник партії Іраклій Кобахідзе, пише грузинський Перший канал.

Іраклій Кобахідзе. Джерело: фейсбук

Так Кобахідзе прокоментував рішення України, згідно з яким посол Грузії має повернутися до Тбілісі й пройти консультації з грузинською владою щодо можливості передання Саакашвілі Києву.

За словами грузинського політика, посол Грузії в Україні – це людина, яка на відміну від багатьох інших залишалася в Києві з першого дня повномасштабного вторгнення, “дбав багато про що, його роль у плані гуманітарної, політичної підтримки була дуже важливою”.

“З огляду на це такий крок української влади є образливим, дуже сумним і прикрим. Утім, ми не будемо це коментувати. Ми вважаємо за краще залишатися в режимі односторонньої дружби з українською владою”, – заявив Кобахідзе.

Напередодні цієї заяви, 3 липня, президент України Володимир Зеленський обурився станом ув’язненого Саакашвілі й попросив грузинського посла залишити Україну та повернутися до Тбілісі для проведення консультацій зі своєю столицею.

Він нагадав, що неодноразово просив Тбілісі погодитися на повернення Саакашвілі до України, а західні партнери пропонували свої варіанти.

Як відомо, Міхеїла Саакашвілі, який має українське, а не грузинське громадянство, затримали восени 2021 року – невдовзі після повернення до Грузії.

Ще 2018 року політика заочно засудили в Грузії до трьох років ув’язнення в справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та до шести років ув’язнення в справі про побиття у 2005 році депутата парламенту Валерія Гелашвілі. Також Саакашвілі звинуватили в розтраті бюджетних коштів.

У лютому 2023 року Зеленський звинуватив владу Грузії в отруєнні й катуванні громадянина України та колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Тоді в Грузії відбувалося засідання суду, який вирішував, чи відтерміновувати виконання вироку Саакашвілі, чи звільняти його від відбування покарання за станом здоров’я.

Під час засідання колишній президент Грузії підняв футболку, щоб показати, як схуд. Саакашвілі попросив, щоб його поховали в Києві, якщо він не доживе до перемоги України у війні з Росією. Президент Зеленський на пресконференції в Києві показав журналістам роздруковані скриншоти відео із суду, на яких видно Саакашвілі.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець також укотре закликав допустити його до Саакашвілі та повторив заклик української влади відправити політика на лікування. Цього Україна безрезультатно вимагає з кінця минулого року.

У червні 2023 року президентка Грузії Саломе Зурабішвілі запропонувала випустити колишнього президента Міхеїла Саакашвілі з в’язниці, одягнувши на нього електронний браслет.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter