Росія вбиває громадянина України Михеїла Саакашвілі руками грузинської влади – Зеленський

Дата: 03 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський обурився станом ув’язненого експрезидента Грузії Михеїла Саакашвілі й попросив грузинського посла залишити Україну та повернутися до Тбілісі для проведення консультацій зі своєю столицею.

Про це він написав у твіттері.

Фото: Європейська правда

“Саме зараз Росія руками грузинської влади вбиває громадянина України Михайла Саакашвілі. Ми неодноразово закликали владу Тбілісі припинити це знущання та домовитися про повернення Саакашвілі в Україну”, – написав Зеленський.

Він нагадав, що неодноразово просив Тбілісі погодитися на повернення Саакашвілі до України, а західні партнери пропонували свої варіанти.

3 липня президент України доручив Міністерству закордонних справ викликати посла Грузії в Україні, висловити йому рішучий протест і запропонувати залишити Україну протягом 48 годин для проведення консультацій зі своєю столицею.

“Вкотре закликаю грузинську владу передати Україні громадянина України Міхеїла Саакашвілі для необхідного лікування і догляду. І закликаю наших партнерів – звернутись, не ігнорувати цю ситуацію та врятувати цю людину. Жодна влада в Європі не має права страчувати людей, життя – це базова європейська цінність”, – додав він. 

Як відомо, Міхеїла Саакашвілі, який має українське, а не грузинське громадянство, затримали восени 2021 року – невдовзі після повернення до Грузії.

Ще 2018 року політика заочно засудили в Грузії до трьох років ув’язнення в справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та до шести років ув’язнення в справі про побиття у 2005 році депутата парламенту Валерія Гелашвілі. Також Саакашвілі звинуватили в розтраті бюджетних коштів.

У лютому 2023 року Зеленський звинуватив владу Грузії в отруєнні й катуванні громадянина України та колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Тоді в Грузії відбувалося засідання суду, який вирішував, чи відтерміновувати виконання вироку Саакашвілі, чи звільняти його від відбування покарання за станом здоров’я. 

Під час засідання колишній президент Грузії підняв футболку, щоб показати, як схуд. Саакашвілі попросив, щоб його поховали в Києві, якщо він не доживе до перемоги України у війні з Росією. Президент Зеленський на пресконференції в Києві показав журналістам роздруковані скриншоти відео із суду, на яких видно Саакашвілі. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець також укотре закликав допустити його до Саакашвілі та повторив заклик української влади відправити політика на лікування. Цього Україна безрезультатно вимагає з кінця минулого року. 

У червні 2023 року президентка Грузії Саломе Зурабішвілі запропонувала випустити колишнього президента Міхеїла Саакашвілі з в’язниці, одягнувши на нього електронний браслет.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter