У Херсоні затримали чотирьох працівників колонії, які за наказом росіян тримали за ґратами викрадених людей

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Херсоні затримали чотирьох працівників Північної виправної колонії №90, які під час тимчасової окупації міста працювали на росіян. Провадження щодо них розпочали за статтею “Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану”.

Про це повідомили у ДБР. 

Про діяльність затриманих детективи дізнались ще до деокупації Херсона, а тому, коли місто звільнили, одразу почали їх пошуки. 

Працівники колонії, як говорять слідчі, вірно виконували усі вказівки представників окупантів та утримували за ґратами українців, не згодних із російською окупацією.

ДБР продовжує шукати інших поплічників росіян, які переховуються від правосуддя. Затриманим працівникам колонії загрожує довічне з конфіскацією майна. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення правозахисники, коментуючи ситуацію, в якій опинилися херсонські в’язні, характеризували її як трагічну, зокрема через те, що велика кількість із них написала заяви, щоб боронити Україну, але їх не випустили, а надалі ці списки опинились у руках росіян.  

Фото: ДБР

Перед тим, як втекти з Херсона, росіяни вивезли декілька тисяч в’язнів у Росію. Тепер, за даними правозахисників, всіх їх катують, а винятки тюремники не роблять навіть щодо тяжкохворих. 

У звільненому Херсоні вже почали затримувати персонал окупаційної колонії та СІЗО. До прикладу, довічне загрожує трьом працівникам ізолятора, які носили Z-нашивки на роботі та утримували полонених.

Іншому працівнику СІЗО, який працював на росіян, також повідомили про підозру у держзраді. Слідчі кажуть, що він удав, ніби не бачить втечі в’язнів у день звільнення Херсона, і не зробив нічого, щоб запобігти цьому. 

Нагадаємо, що цього року Мін’юст звітував про успішну евакуацію колоній, але правозахисники з такою оцінкою не погоджувались. Урядовці казали, що у місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях залишились близько трьох тисяч людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter