У Харкові запрацювала “Лавка деокупації”, де продають овочі зі звільнених сіл Ізюмщини

Дата: 16 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У Харкові знову запрацювала “Лавка деокупації”, де продають овочі нового врожаю, зелень та мед із сіл Студенок і Довгеньке Ізюмського району.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Джерело: “Укрінформ”

Як розповіла співорганізаторка проєкту Мер’ям Йол, кількість людей, які хочуть через волонтерів продавати свої овочі, ягоди, фрукти, мед, поступово зростає. А до”Лавки” за покупками першого ж дня прийшло зо 300 покупців.

Люди радіють, що таким чином можуть підтримати жителів деокупованих територій. Хтось купував пару огірків, мив їх і прямо тут з’їдав. Ці овочі вирощені з любов’ю. Проєкт абсолютно не про бізнес, бо тільки в одну сторону, щоб забрати продукцію, нам треба їхати три години, і вся логістика можлива виключно завдяки нашим партнерам“, – говорить Йол.

За її словами, ідея створити “Лавку деокупації” виникла минулого року. Тоді волонтерів, які допомагали з відновленням будинків, у Довгенькому пригостила вареною кукурудзою місцева жителька Людмила. Вона повернулася додому після визволення села та фактично самотужки розмінувала свій город. Після цього волонтери організували продаж кукурудзи з Ізюмщини, на яку в Харкові був величезний попит.

Джерело: “Укрінформ”

Менеджерка фонду “Волонтерська UA”, співорганізаторка “Лавки деокупації” Наталі Артюшенко розповіла кореспонденту видання, що запропонували жителям деокупованих сіл такий проєкт ще в березні.

Завдяки нашим партнерам люди, які відразу зацікавилися, отримали теплиці, інвентар, добрива та насіння“, – зазначила Артюшенко.

Вона додала, що учасниками проєкту є не якісь агропідприємці, великі землевласники чи орендарі, а люди, котрі обробляли свою родинну землю, присадибну ділянку, тримали господарство та з цього мали якийсь заробіток.

Починали ми роботу з шістьма, а зараз уже кількість учасників збільшилася до 10, бо хтось через нас продає різні овочі, хтось лише мед. І думаю, що проєкт іще розшириться – з огляду на попит і активності, які ми ще вигадаємо з нашими партнерами. Немає сталого плану, робимо все вперше“, – додала Йол.

Нагадаємо, внаслідок повномасштабного російського вторгнення на Харківщині забрудненою лишається половина сільськогосподарських земель, або 570 тисяч гектарів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter