Половина сільськогосподарських земель Харківщини забруднена вибухівкою

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення на Харківщині забрудненою лишається половина сільськогосподарських земель, або 570 тисяч гектарів.

Про це розповів заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов в Українському кризовому медіацентрі. 

До повномасштабного вторгнення Харківщина стабільно входила до лідерів за кількістю виробленої аграрної продукції, тож показник забруднення земель сильно вплинув на економіку регіону. 

“У світі говорять, що зерно, яке вироблене в Україні на воюючих територіях, є екологічно небезпечним і начебто не відповідає нормам. Тому зараз треба складати ці карти і розуміти, де територія забруднена, щоб не ставити все в один ряд. Інакше будемо через медіа мати значний негатив при експорті нашої продукції”, – говорить Іванов. 

За словами посадовця, Харківщина є найбільш замінованою областю з-поміж деокупованих. 

Нагадаємо, що проблема замінованих територій була актуальна для України й до початку повномасштабного вторгнення Росії.

Міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становили загрозу життю щонайменше двох мільйонів людей на Сході України після 2014-го. Декілька років тому тодішній міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков припускав, що гуманітарне розмінування в регіоні триватиме не менш ніж чверть століття.

Внаслідок великої війни Україна посіла друге місце у світі за кількістю жертв протипіхотних мін. 

ZMINA раніше розповідала про ті небезпечні предмети, на які тепер найчастіше можна натрапити в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter