На Донеччині знешкодили вже 961 вибухонебезпечний предмет

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну лише на території Донеччини піротехніки вилучили та знешкодили 961 вибухонебезпечний предмет. 

Про це повідомили у ДСНС. 

Фото: ДСНС

В Україні десятки тисяч квадратних кілометрів нині потребують розмінування, а Схід країни ще до початку повномасштабного вторгнення Росії був місцем, де міни та нерозірвані снаряди становили загрозу життю щонайменше двох мільйонів людей, за оцінками ООН. 

Від 24 лютого підрозділи ДСНС здійснили 148 виїздів лише на Донеччині, пов’язаних з повідомленнями про вибухонебезпечні предмети. Фахівці кажуть, що деякі знайдені пристрої новітнього зразка, з якими раніше піротехніки не стикались.

“Їм приходиться, ризикуючи власним життям, намагатися їх знешкодити”, – говорять у ДСНС.

Нині чимало українців повертаються з евакуації до рідних міст, звільнених від окупантів, а тому їх закликають бути обережними, адже загарбники мінували житлові будинки та околиці. У ДСНС вже почали кампанію з інформування населення про найпоширеніші вибухонебезпечні предмети. 

Одним з таких є фугасна протипіхотна міна натискової дії ПФС-1 та ПВС-1С, що має пластмасовий корпус зазвичай зеленого чи коричневого кольору, розміром 11*6*2 см. Вона спрацьовує від 5 кілограмів сили натискання та має механізм самоліквідації. 

Ще одним з найпоширеніших вибухонебезпечних предметів є фугасна протитанкова міна ТМ-62М. Вона має металевий корпус, датчик цілі у вигляді диску й спрацьовує від зусиль натискання від 120 кілограмів. Встановлюють таку міну зазвичай в ґрунт або воду. 

Осколкова протипіхотна міна кругового ураження  ПОМ-2 також становить небезпеку. Така міна має металевий корпус, має чотири датчики цілі (розтяжки) й спрацьовує від зусиль 3,5 кілограма. Як і фугасна протипіхотна міна має механізм самоліквідації. 

Ще одним видом осколкової протипіхотної міни кругового ураження є 03М-72. Ця міна має металевий корпус, датчики цілі у вигляді розтяжки, спрацьовує від зусиль у 3,5 кілограма. Може встановлюватись у керованому та некерованому вигляді. 

Фугасна протипіхотна міна натискової дії ПМН-2 діаметром 12 сантиметрів, що має пластмасовий корпус зазвичай зеленого або коричневого кольорів з датчиком цілі у вигляді хреста. Сила спрацювання цієї міни – від 5 кілограмів. Встановлюють її у ґрунтах або на поверхні землі.  

Осколкова протипіхотна міна направленої дії МОН-50, яка має пластмасовий корпус, датчики цілі у вигляді розтяжки й спрацьовує від зусиль у 3,5 кілограма. Може встановлюватись у керованому та некерованому вигляді. 

Кумулятивно-фугасна протитанкова міна ПТМ-3 має металевий корпус, електромагнітний датчик цілі, а радіус спрацювання складає не менше 3 метрів. Може самоліквідовуватись. 

Окрім цього, росіяни використовують й осколкову протипіхотну міну МОН-200 з металевим корпусом, датчиками цілі у вигляді розтяжки. Спрацьовує така міна від сили натискання 3,5 кілограма. Може встановлюватись у керованому та некерованому вигляді й відрізняється від вищезгаданої міни МОН-50 більшим розміром. 

Якщо ви знайшли підозрілий предмет

  • в жодному разі не чіпати його;
  • негайно повідомте про знахідку підрозділам ДСНС (101) або поліції (102);
  • попередьте перехожих про можливу небезпеку;
  • відійдіть якомога далі від підозрілого предмета;
  • дочекайтесь приїзду спеціалістів та вкажіть їм місце розташування предмета.
Коаліція “Україна. 5 ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, згвалтування, руйнування і привласнення майна, не викликане військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення в якості “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні і культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті  на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитись до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter