У Харкові графіті на стіні ЛГБТ-центру замалювали гомофобним надписом

Дата: 06 Серпня 2021
A+ A- Підписатися
Проти ночі 6 серпня у центрі Харкова невідомий молодик замалював мурал на стінах ЛГБТ-центру “Прайд-хаб” написом мовою ворожнечі. Це черговий випадок вандалізму стосовно простору, який його представниці розцінюють як скоєний на ґрунті ненависті. 
 
Про інцидент повідомили на офіційній сторінці жіночого об’єднання “Сфера”, при якому діє “Прайд-хаб”, у фейсбуку. 
 
Такий вигляд мав мурал до акту вандалізму / Фото з фейсбук-сторінки “Сфери”

Протягом минулих років ком’юніті-центр для ЛГБТ та їхніх союзників “Прайд-хаб” систематично ставав об’єктом нападів ультраправих молодиків з угруповань “Традиція і порядок” та “Фрайкор”.  У травні 2019 року вони ввірвалися на закритий захід, присвячений підготовці до проведення Маршу рівності в місті. Також ультраправі зірвали ЛГБТ-вечірку, де мали презентувати дружні до спільноти проєкти в Харкові, а ще раніше вибили вікна, закидали димовими шашками та розпилили газові балончики в ком’юніті-центрі під час дискусійного клубу.

Невстановлені молодики також закидали будівлю “Прайд-хабу” яйцями та обливали сечею вхідні двері, трощили вікна приміщення.  

Крім того, на стіні центру регулярно лишали написи з погрозами.  

Малюнок під назвою “Муралі рівності”, за словами представниць “Прайд-хабу”, мав зробити стіну “антивандальною”. “Сфера” отримала офіційний дозвіл на реалізацію цього проєкту. 

Так, на муралі містився напис: “Бути різними добре разом”. Однак невідомий молодик дописав: “Не означає бути збоченцями”.
 
Фото з фейсбук-сторінки “Сфери”

“Ми планували цей мурал шість місяців, і через три дні після завершення роботи художницями на мурал скоєно напад. Очевидно – це вандалізм на ґрунті ненависті, покликаний залякати нашу організацію і ЛГБТ+спільноту Харкова. Ми вимагатимемо належного розслідування цього злочину і відповідної реакції міської влади на вандалізм у місті”, – прокоментувала програмна директорка “Сфери” Ганна Шаригіна.

Президентка організації Віра Чернигіна додала, що за фактом інциденту організація звернулась із заявою до поліції, а також надала правоохоронцям інформацію стосовно ймовірних правопорушників. 
 
Раніше “Сфера” неодноразово зверталася до правоохоронних органів із заявами про дискримінацію, інциденти та злочини ненависті, але жодних зрушень у цих справах не відбулося.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter