У Харкові напали на азербайджанське консульство, діаспора припускає розпалювання ворожнечі 

Дата: 09 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Уночі 7 листопада в Харкові невідомі стріляли в будівлю Почесного консульства Азербайджанської Республіки. Члени діаспори вважають, що це могла бути провокація для розпалювання міжнаціональної ворожнечі з огляду на вірмено-азербайджанський конфлікт.  

Про це Укрінформу повідомив голова Харківського обласного товариства азербайджансько-української дружби “Достлуг” Мурад Омаров.

Під час огляду будівлі поліцейські знайшли й вилучили дві гільзи та залишки металу від куль

“Дати сьогодні точну оцінку події досить складно. Розслідуванням займається поліція та СБУ, і ми впевнені: винних буде знайдено. Водночас одна з версій, з огляду на військовий конфлікт у Карабаху, – що невідомі могли використовувати ситуацію для розпалювання міжнаціональної ворожнечі”, – зазначив Омаров.

За його словами, основна ціль азербайджанської сторони – не конфліктувати з іншими діаспорами та уникнути провокацій: 

“Військовий конфлікт у Карабаху відбувається за межами України, а тут військового конфлікту немає. Ми, члени азербайджанської діаспори, живемо за законами України й знаємо, що Україна підтримує територіальну цілісність Азербайджанської Республіки так само, як і Азербайджан підтримує територіальну цілісність України”, – підкреслив очільник “Достлугу”.

Він також додав, що товариство готується до свята: 9 листопада відзначають День національного прапора Азербайджану. 

За фактом інциденту відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 ст. 296 (“Хуліганство”) Кримінального кодексу України із санкцією у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до семи років. Поліція встановлює осіб, причетних до злочину. Камери відеоспостереження зафіксували двох чоловіків зі зброєю, схожою на пістолет з глушником. 

Як розповіла представниця консульства Ірина Матусяк, “спочатку невідомі йшли в одну сторону, потім повернулись і зробили шість пострілів: три у вікно, три у двері”. В офісі під час стрілянини нікого не було, сказала Матусяк та додала, що співробітники консульства не отримували погроз на свою адресу. 

Обстріл приміщення Почесного консульства Азербайджанської Республіки засудило Міністерство закордонних справ України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter