У Харківській області після обстрілів з боку військових РФ згорів музей Григорія Сковороди

Дата: 07 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У ніч проти 7 травня в наслідок прямого влучання російської ракети згорів Національний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка на Харківщині.

Про це в телеграмі повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Наслідки обстрілу музею Григорія Сковороди. Джерело: телеграм-канал Олега Синєгубова

О 23 годині росіяни обстріляли музей Григорія Сковороди у Сковородинівці. Снаряд влучив просто в дах будівлі… Приміщення фактично знищене. На щастя, колекція не постраждала, її перемістили заздалегідь в безпечне місце“, – зазначив посадовець.

Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний син директора музею, який цієї ночі залишився охороняти приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги та відправили до лікарні.

Наслідки обстрілу музею Григорія Сковороди. Джерело: телеграм-канал Олега Синєгубова

Музей був розташований у маєтку XVIII століття, де останні роки свого життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода.

Як повідомили в облуправлінні ДСНС Харківщини, вогонь охопив всі приміщення музею, площа займання становила 280 квадратних метрів. Пожежу вдалося локалізувати о 00:00, а о 08:05 повністю ліквідувати.

За цим фактом поліція під процесуальним керівництвом прокуратури здійснює досудове розслідування за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України (“Порушення законів та звичаїв війни”).

Дана стаття передбачає від 10 років тюрми до довічного ув’язнення. 

Нагадаємо, у середині квітня окупанти знищили краєзнавчий музей Маріуполя, де зберігалися унікальні артефакти історії міста.

Крім того, наприкінці березня військові РФ зруйнували в Маріуполі будівлю Художнього музею імені Архипа Куїнджі.

А в лютому під час наступу російських військ у смт Іванків на Київщині згорів історико-краєзнавчий музей, у якому зберігалися близько двох з половиною десятків робіт всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко. На щастя, картини вдалося врятувати.

Міністерство культури та інформаційної політики веде перелік зруйнованих та пошкоджених пам’яток по всій Україні, а ви можете не тільки переглянути його за посиланням, але й допомогти фіксувати такі злочини російських окупантів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter