У Грузії відкликали з парламенту ухвалений напередодні законопроєкт про “іноагентів”

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Керівна партія “Грузинська мрія” та рух “Сила народу” відкликали з парламенту країни законопроєкт про “іноагентів”, ухвалений у першому читанні 7 березня.

Про це йдеться в спільній заяві 9 березня, пише “Эхо Кавказа” (проєкт “Радіо Свобода”).

Джерело: Вано Шламов / AFP

Це сталося на тлі масових протестів активістів та опозиції 7–8 березня біля будівлі парламенту в Тбілісі. Тоді поліція застосовувала проти учасників акції сльозогінний газ та водомети, демонстранти кидали каміння, підпалювали баки для сміття, будували барикади.

“Ми бачимо, що ухвалений законопроєкт викликав розбіжності в суспільстві. “Машина брехні” змогла подати законопроєкт у негативному світлі та ввести в оману певну частину населення. На законопроєкт був наклеєний хибний ярлик “російського закону”, а його ухвалення в першому читанні було представлено в очах частини громадськості як відхід від європейського курсу”, — йдеться в заяві.

У заяві окремо наголосили на тому, що, на думку авторів, “радикальним силам вдалося залучити частину молоді до протиправної діяльності”, а також подякували співробітникам правоохоронних органів, які “терпляче та за найвищими стандартами відреагували на насильство”.

“Ми повинні уважно ставитися до миру, спокою та економічного розвитку в нашій країні, а також до просування Грузії шляхом європейської інтеграції. Тому необхідно витрачати енергію всіх наших співгромадян не на протистояння, а на розвиток країни в правильному напрямі. Зважаючи на все вищевикладене, ми, як влада, відповідальна перед кожним членом суспільства, ухвалили рішення беззастережно відкликати підтриманий нами законопроєкт”, — йдеться в документі.

Разом з цим представники парламентської більшості зазначили, що розповідатимуть про важливість ухвалення закону про іноагентів на зустрічах з населенням.

Рішення про відкликання законопроєкту про “іноагентів” привітали в представництві ЄС у Грузії. Також тут закликали всіх політичних лідерів Грузії “відновити проєвропейські реформи інклюзивним та конструктивним чином — відповідно до 12 пріоритетів, щоб країна досягла статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

Водночас грузинська юристка Ліна Гвініанідзе стверджує, що проєкт, який пройшов перше читання, має бути відхилений голосуванням у парламенті — просто відкликати його не можна. Її підтримав неурядовий експерт Сергі Капанадзе.

Попри відкликання законопроєкту опозиція пообіцяла продовжити протести, щоб добитися повної ясності у питанні про законопроєкти. За словами члена партії “Гирчи — Больше свободы” Цотне Коберидзе, черговий мітинг почнеться о 19-й годині на проспекті Шота Руставелі у Тбілісі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що тисячі людей вийшли на вулиці столиці Грузії після того, як парламент підтримав проєкт закону, що, на думку критиків, обмежує свободу преси та громадянські свободи та списаний з аналогічного російського закону про “іноагентів”.

Станом на 21.00 8 березня за Києвом між протестувальниками та поліцією почалися зіткнення. Поліціянти використовували водомети та сльозогінний газ. Демонстранти демонтували загородження та намагалися вдертися до парламенту.

Як повідомляє  Interpressnews, напередодні протестувальники висунули до влади Грузії дві вимоги – скасувати ухвалення закону про “іноагентів” у першому читанні й звільнити всіх понад 70 затриманих за останні два дні протестів – і дали годину на виконання. Вони взяли в облогу парламент. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter