У грудні в Україні від російських обстрілів загинули чи дістали поранення щонайменше 592 цивільних – ООН

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила, що в грудні 2023 року щонайменше 592 цивільні особи загинули чи отримали поранення внаслідок російських обстрілів.

Про це йдеться в новому звіті Моніторингової місії ООН.

Фото: Цензор. НЕТ

Це число свідчить про збільшення підтверджених жертв серед цивільного населення в порівнянні з попереднім місяцем на 26,5%. Крім того, інформація про кількість загиблих та поранених серед цивільного населення, яка ще потребує підтвердження, дозволяє припустити, що кількість жертв може бути більшою.

Збільшення загиблих та поранених у грудні порушує тенденцію до зниження числа жертв серед цивільного населення у 2023 році.

Моніторингова місія ООН вказує, що таке збільшення відбулося переважно через російські масовані ракетні обстріли 29 і 30 грудня. Ці ракетні атаки спричинили 34% жертв серед цивільного населення в грудні в порівнянні з 16% у листопаді.

Більшість смертей і поранень серед цивільного населення (84%), а також збитків, завданих освітнім і медичним установам (92%), як і раніше, сталися на території, підконтрольній уряду України. 

Нагадаємо, що з вечора четверга 28 грудня Росія масовано атакувала Україну дронами, вночі та вранці 29 грудня – продовжила бити ракетами. Вибухи пролунали в низці міст, зокрема у Львові, Харкові, Запоріжжі, Одесі та Конотопі Сумської області сталися влучання.

Через ракетну атаку Росії на Україну 29 грудня загинули щонайменше 39 людей. Крім того, поранень зазнали 159 цивільних.

Країни-члени Радбезу ООН назвали “жахливими нападами” масований удар армії РФ по території України 29 грудня і закликали до негайного припинення російської агресії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter