Екстрене засідання Радбезу ООН після масованого ракетного російського обстрілу України: основні заяви

Дата: 30 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Країни-члени Радбезу ООН назвали “жахливими нападами” масований удар армії РФ по території України 29 грудня і закликали до негайного припинення російської агресії.

Про це йшлося під час півторагодинної зустрічі, яку транслювали в мережі.

Засідання Радбезу ООН 29 грудня. Фото: скриншот відео
Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця детально доповів про масовану ракетну атаку України, яка сталася 29 грудня 2023 року. Він акцентував на тому, що РФ здійснила одну з найбільш інтенсивних атак, використовуючи різні типи ракет та безпілотників.

Постпред України оприлюднив список цілей, які знищила Росія минулої ночі: пологовий будинок, навчальні заклади, торговельний центр, 45 багатоповерхових житлових будинків, приватні будинки, дві церкви, комерційні та складські приміщення, автостоянка.

Крім того, він зазначив, що з огляду на повідомлення про вторгнення ракети РФ до повітряного простору Польщі “російський повітряний терор становить небезпечну загрозу не лише для України, а й для сусідніх країн“.

Фото: Постійне представництво України при ООН

Єдиний спосіб запобігти його наслідкам – продовжувати підтримувати Україну шляхом подальшого посилення нашої обороноздатності“, – сказав Кислиця.

Посадовець переконаний, що “доки Росія здатна вбивати довіру та цілісність Радбезу ООН, вона почуватиметься вільно, вбиваючи невинних людей в Україні та за її межами”.

Постпред України в ООН також додав, що йому немає чого сказати російському представникові оскільки той, як і його московське начальство, є людиною з ампутованою совістю і відрізаною гідністю.

Кислиця закликав ООН до дій, адже Росія сповнена ненависті до усього світу.

“Вони сповнені ненависті до більшої частини світу. Не лише до України, хай би як ті, хто схильний до політики умиротворення, переконували себе в протилежному”, – зазначив постпред України в ООН.

Він переконаний, що поки Росія має ресурси, то продовжуватиме атакувати Україну, загрожуватиме глобальній архітектурі безпеки та міжнародному порядку, який заснований на Статуті ООН. Тому Кислиця наголосив, що вихід лише один – позбавити РФ можливості виробляти зброю, фінансувати свою воєнну агресію й загрожувати світові.

Як повідомив речник генсека ООН Стефан Дюжаррік, Антоніо Гутерреш засудив масштабну комбіновану атаку. Генсек також наголосив, що під ударом опинилися цивільна та критична інфраструктури, а усі загиблі та постраждалі – виключно цивільні.

“Напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру порушують міжнародне гуманітарне право, вони неприпустимі і повинні бути негайно припинені… На жаль, 2023 рік закінчується так само як і почався, – нищівним насильством проти народу України. Знову українці змушені проводити свята у пошуках притулку, розбирання завалів та поховання загиблих серед морозу”, – сказав Мохамед Халед Хіярі, помічник Генерального секретаря з Близького Сходу, Азії та Тихого океану.

Хіярі нагадав, що протягом Різдвяного періоду бомбардування цивільних об’єктів відбувається практично щодня у Херсоні, Харкові, та інших містах України. За даними гуманітарної місії ООН, у 2023-му році війна в Україні забрала життя 1888 мирних жителів і залишила 6334 поранених, призвела до 8 222 жертв серед цивільного населення. Таким чином, загальна кількість жертв серед цивільного населення з моменту повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну в лютому 2022 року досягла 29 113, сказав Хіярі, наголосивши, що фактичні цифри, ймовірно, значно вищі.

Представник США при ООН Джон Келлі звинуватив РФ у цілеспрямованому відволіканні Радбезу ООН темами про Євромайдан.

“Два дні тому РФ організувала засідання Ради безпеки, щоби згадати про події десятирічної давнини. Росія заявила, що обговорення Революції Гідності дозволить членам Ради краще зрозуміти, як ці події вплинули на нинішню ситуацію в Україні. Саме на це Росія відвертала увагу Ради цього тижня, поки планувала свою найбільшу повітряну атаку на Україну, її міста й критичну інфраструктуру від початку незаконного повномасштабного вторгнення”, – заявив представник США.

Келлі наголосив, що США й надалі будуть підтримувати Україну у її боротьбі з окупантами та закликав усіх членів Радбезу ООН засудити “огидну атаку” РФ. Він також додав, що будь-яка злочинна брехня росіян про начебто “удари по військових цілях” не зітре й не приховає руїн по всій території країни, а також тисяч невинних жертв, втрачених від початку війни.

Барбара Вудворд, постпред Великої Британії також засудила російську атаку. Вона впевнена, що це була відчайдушна та марна спроба Росії відновити воєнну динаміку, втім в окупантів нічого не вийде, оскільки Україна вже змусила Чорноморський флот Росії відступити зі своєї бази в Криму, відтісняє Росію в Чорному морі.

Вудворд наголосила, що Велика Британія й далі підтримуватиме Україну та надаватиме військову допомогу стільки, скільки буде потрібно. Посадовиця зазначила, що Британія надішле ще сотні ракет для поповнення запасів систем ППО, які захищають цивільне населення від терористичних атак окупантів.

Своєю чергою постійний представник Росії Васілій Небензя на засіданні Радбезу ООН вкотре видав низку цинічних заяв у дусі кремлівської пропаганди. Він закликав Київ і Захід “чекати найближчим часом найгірших новин”, бо, на його думку, Україна нібито не має ресурсів, щоб “хоча б утримати ситуацію на лінії бойового зіткнення“.

Представник країни-агресора заявив, мовляв, в усьому винна не Росія, а “українська ППО, яка розміщена в житлових кварталах“. А ось на зауваження постпреда Великої Британії, що жертв могло бути більше, якби не було ППО, Небензя не відреагував.

Також низка країн, передусім африканські держави, такі, як Ґабон, Мозамбік, Ґана, але також такі країни як Бразилія та Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ), закликали “обидві країни” припинити військові дії та шукали компромісу.

Нагадаємо, через ракетну атаку Росії на Україну 29 грудня загинули щонайменше 39 людей. Крім того, поранень зазнали 159 цивільних.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що вночі та зранку 29 грудня російська армія атакувала Україну 158 засобами повітряного нападу: 122 ракетами різних типів та 36 ударними безпілотниками. Це стало наймасованішою повітряною атакою на нашу країну з початку повномасштабного вторгнення.

Силам та засобам ППО вдалося знищити 114 зі 158 повітряних цілей: 27 ударних БпЛА та 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Внаслідок атаки росіян пошкоджені десятки закладів освіти, серед яких дитячі садочки, школи та університети, медичні заклади, житлові будинки, транспортні засоби.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter