У Голій Пристані тіла загиблих через затоплення після руйнування греблі Каховської ГЕС досі лежать під завалами будинків

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово захопленій Голій Пристані, що на лівобережжі Херсонщини, російські окупанти й досі не дістали з-під завалів будинків тіла місцевих жителів, що загинули внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС. 

Про це повідомила начальниця Голопристанської міської військової адміністрації Світлана Лінник, пише “Радіо Свобода”. 

Затоплена Гола Пристань. Фото: Reuters

“Не дістають, не розбирають завали, так ті руїни й лишаються, там тіла загиблих під завалами. Дуже багато ще людей, які лежать під завалами у своїх власних оселях. Це і міське, і сільське населення. Це величезна кількість таких ось будинків і людей, які зникли, і яких родичі шукають”, – сказала вона.

За офіційними даними й підтвердженими фактами, які відомі українській владі, у Голій Пристані загинули десятеро людей. Проте, як зазначає Лінник, реальна кількість загиблих може бути значно більшою.

“Там дуже багато людей, яких доведеться нам перепоховати й ексгумацію робити, і родичів шукають тих, хто там загинув”, – додала начальниця Голопристанської МВА.

Раніше ZMINA писала, що окупанти навмисно значно занизили кількість жертв підриву дамби Каховської ГЕС на Херсонщині, тож справжніх масштабів трагедії не розуміють не лише в Росії, але й в Україні.

Зробити це окупантам було легко, оскільки вони контролювали видачу свідоцтв про смерть, вилучали тіла, які не забирали родичі, і погрожували медикам і волонтерам за розкриття інформації, йдеться в розслідуванні.

Окупанти заявляли про 59 загиблих, але тільки в Олешках, де на момент підриву проживали близько 16 тисяч людей, кількість жертв обчислюється щонайменше сотнями. За оцінками медиків, які були свідками трагедії, в цьому населеному пункті потонули від 200 до 300 людей.

Нагадаємо, що росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС вранці 6 червня 2023 року. Гідроелектростанція не підлягає відновленню. Одразу після підриву Офіс генпрокурора України передав усю наявну про це інформацію до Міжнародного кримінального суду. 

За кілька днів експерти МКС і самі побували на уражених катастрофою територіях, зокрема в Херсоні та Антонівці. Вони зустрілися зі свідками та отримали доступ до всіх матеріалів, що збирають українські правоохоронці. За даними ООН, збитки для України внаслідок підриву склали 14 мільярдів доларів.

У липні в МВС України заявили, що загинув 41 українець. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter