Росія навмисно приховала кількість жертв підриву дамби Каховської ГЕС – розслідування AP

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Окупанти навмисно значно занизили кількість жертв підриву дамби Каховської ГЕС на Херсонщині, тож справжніх масштабів трагедії не розуміють не лише в Росії, але й в Україні.

Такого висновку дійшли журналісти-розслідувачі Associated Press (АР).

Затоплені Олешки, 10 червня 2023 року. Джерело: AP / Євген Малолєтка

Зробити це окупантам було легко, оскільки вони контролювали видачу свідоцтв про смерть, вилучали тіла, які не забирали родичі, і погрожували медикам і волонтерам за розкриття інформації, йдеться в розслідуванні.

Окупанти заявляли про 59 загиблих, але тільки в Олешках, де на момент підриву проживали близько 16 тисяч людей, кількість жертв обчислюється щонайменше сотнями. За оцінками медиків, які були свідками трагедії, в цьому населеному пункті потонули від 200 до 300 людей.

Журналісти AP поговорили з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках, волонтером, який ховав тіла, і двома інформаторами, які передавали розвіддані з цього району Службі безпеки України. Ті стверджують, що масові поховання окупанти розкопали, а невпізнані тіла вивезли у невідомому напрямку.

Згідно з повідомленнями телеграм-каналів, а також місцевих жителів, яким вдалося виїхати з окупації, на вулицях Олешків було багато тіл, чимало людей зникли безвісти.

Окупаційна влада, щойно Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС, запевнила, що “ситуація не є критичною”. Вже через кілька годин вода затопила двоповерхові будинки. Людей рятували місцеві жителі, які мали човни. Представників окупантів не було видно, найімовірніше, вони втекли, йдеться в розслідуванні.

За свідченням медпрацівниці, якій вдалося виїхати на підконтрольну Україні територію, “тіла людей плавали містом, як повітряні кулі” через те, що гнили й надувалися.

Медпрацівники взяли на себе відповідальність і видавали свідоцтва про смерть як за українським законодавством, так і за російським. Причому українською робили це таємно, щоб українська влада могла вести облік загиблих.

Журналісти уточнили, що перші поховані тіла складали в масову могилу в центрі Олешків без трун і навіть без мішків. Тіла не пройшли розтин, причину їхньої смерті не встановлювали. Їх поховали одразу.

За кілька днів після підриву окупанти привезли великогабаритні вантажівки, техніку для розчищення доріг і запропонували евакуювати людей спочатку в Раденськ Херсонської області, а звідти переселити в Челябінськ і Тулу в Росії. Натомість люди попросили відвезти їх на сухостій в Олешках, але росіяни цього не зробили.

Видавати свідоцтва про смерть постраждалих від повені окупанти дозволили, але за умови, що в них будуть вказані інші причини смерті. Призначені росіянами поліціянти регулярно перевіряли лікарні: чи дотримуються там правил.

Після цього загиблих направляли на розтин в інші медзаклади Херсонської області, де довідки видавали лікарі, затверджені окупаційною владою. Без свідоцтва про смерть поховати людину не могли, тож родичі просили лікарів в Олешках написати будь-яку іншу причину смерті.

Реальну кількість загиблих внаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС можна буде встановити лише після деокупації, хоча зробити це буде дуже складно.

Росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС вранці 6 червня 2023 року. Гідроелектростанція не підлягає відновленню.

Одразу після підриву Офіс генпрокурора України передав усю наявну про це інформацію до Міжнародного кримінального суду. 

За кілька днів експерти МКС і самі побували на уражених катастрофою територіях, зокрема в Херсоні та Антонівці. Вони зустрілися зі свідками та отримали доступ до всіх матеріалів, що збирають українські правоохоронці. 

За даними ООН, збитки для України внаслідок підриву склали 14 мільярдів доларів.

У липні в МВС України заявили, що загинув 41 українець. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Верховна Рада звернулася до міжнародної спільноти, зокрема Організації Об’єднаних Націй, із закликом визнати підрив дамби Каховської ГЕС росіянами екоцидом та геноцидом українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter