У Гаазі почали слухання в справі про порушення Росією Конвенції про запобігання геноциду

Дата: 18 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний суд ООН почав публічні слухання справи України проти Росії щодо порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Зокрема, Україна звинувачує РФ у незаконному використанні терміна “геноцид” та виправдовуванні ним військової агресії.

Представники РФ не тільки відкидають українські звинувачення, а й заперечують юрисдикцію Міжнародного суду ООН у цій справі загалом.

Ці питання й розглянуть судді ООН на першому етапі слухань у другій справі України проти Росії.

Про це йдеться на сайті Міжнародного суду ООН.

Суд розглядатиме законність звинувачень України та межі своїх повноважень у цій справі протягом півтора тижня.

Першими на відкритих слуханнях виступають представники Росії. За їхніми заявами, Україна несправедливо звинувачує РФ у порушенні Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього та в такий спосіб нібито намагається приховати власні злочини.

Крім того, російська сторона намагається довести, що Міжнародний суд ООН не має юрисдикції, щоб розглядати цей спір.

Подібну стратегію Росія застосовувала і під час розгляду першої справи України проти РФ у Міжнародному суді ООН: російські представники відкидали законність висунутих звинувачень та ставили під питання повноваження суду.

Крім того, під час цього раунду слухань перед судом виступлять представники 32 країн, що долучилися до українського позову. Це найбільша кількість країн, що доєдналися до однієї справи в Міжнародному суді ООН.

Нагадаємо, 26 лютого 2022 року Україна передала до Міжнародного суду ООН заяву проти Росії. У документі йшлося про те, що РФ незаконно звинуватила Україну в “геноциді російськомовного населення в Донецькій та Луганській областях” та розпочала військову агресію, прикриваючись цими закидами.

У березні судді ухвалили перше рішення за матеріалами справи: вони зобов’язали Росію припинити будь-які військові дії на території України. РФ і досі ігнорує це рішення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter