У Гаазі Міжнародний суд ООН поновить слухання за позовом України проти Росії

Дата: 17 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

18 вересня Міжнародний суд ООН у Гаазі поновлює слухання у позові України проти РФ  “Щодо звинувачень у вчиненні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього”.

 Про це повідомляє “Укрінформ”.

Фото з відкритих джерел

Як інформує видання, слухання проходитимуть у два раунди – РФ матиме слово 18-го та 25 вересня, а Україна виступатиме 19-го та 27 вересня. Це будуть слухання попередніх заперечень, висунутих РФ.

Зазначається, що спір стосується тлумачення, застосування та виконання умов Конвенції 1948 року. Україна просить суд притягнути РФ до відповідальності за те що РФ, виправдовуючи свою військову агресію безпідставними звинуваченнями України в “геноциді”, порушила Конвенцію 1948 року.

Міжнародний суд ООН заслухає сторони та винесе рішення. Якщо він визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятим, розгляд по суті відновиться. В іншому випадку – завершиться.

До справи долучилися зі своїми інтервенціями 32 держави. Вони також візьмуть участь у судовому засіданні. Це безпрецедентна кількість країн в історії: 34 члени ООН зі 193, тобто майже 20% беруть участь у процесі“, – повідомляє “Укрінформ”.

Нагадаємо, на початку червня у Палаці миру в Гаазі Міжнародний суд ООН відкрив публічні слухання в справі щодо порушення Росією міжнародних конвенцій на території України у 2014 році. Впродовж цих слухань судді лише заслухали позиції сторін. 

Раніше ZMINA повідомляла, що даний позов Україна підготувала та подала до суду 2017 року. У 2022 році Україна подала другу заяву до Міжнародного суду ООН проти Росії. У ній ідеться про порушення Росією Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter