У Франції виявили масштабну онлайн-кампанію, спрямовану на поширення дезінформації про війну РФ в Україні

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Франції Міністерство закордонних справ заявило про викриття масштабної схеми, що поширює дезінформацію про війну РФ в Україні.

Про це пише CNN.

Фото з відкритих джерел

Як зазначають у звіті Служби нагляду та захисту від іноземного цифрового втручання Франції (VIGINUM),  йдеться про підроблені інтернет-сторінки, що імітують медіа й урядові сайти, а також сотні підроблених URL-адрес у соціальних мережах, де поширюється російська пропаганда про війну.

Головна мета кампанії – користуючись “брехнею і залаштунковою тактикою”, дискредитувати політику Заходу в темах, пов’язаних з війною РФ в Україні.

За словами журналістів, з червня 2022 до травня 2023 року в інтернеті діяли 355 вебдоменів, які публікували проросійський контент, маскуючись під видання з Європи, США та Близького Сходу.

У чотирьох медіа, зокрема у відомих газетах Le Monde і Figaro Франції,  знайшли 58 фейкових статей. В одному випадку сайт, схожий на сайт МЗС Франції, писав про фейковий “податок на безпеку” для допомоги Україні.

Правоохоронці також виявили понад 160 сторінок у фейсбуці, на яких було опубліковано понад 600 посилань на фейкові сайти й статті.

VIGINUM повʼязує з цією кампанією кількох громадян Росії, відповідальних за розроблення фальшивих URL-адрес. У відомстві додали, що кампанія досі активна попри викриття та заходи, вжиті Meta і Twitter.

Нагадаємо, аналітики центр DFRLab зафіксували активне зростання кількості підписників російських, китайських та іранських державних медіа у твіттері після зміни політики платформи: таку тенденцію зафіксували з кінця березня 2023 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ЗМІ Франції, Німеччини, Угорщини, Латвії та Італії мають певні відмінності в підходах до висвітлення української тематики. Такого висновку дійшли автори дослідження “Протидія наративам російської пропаганди про Україну в західних медіа”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter