У Франції на тлі протестів відклали норму, яка забороняє публікувати фото поліцейських

Дата: 01 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Керівна коаліція в Національних зборах (нижній палаті парламенту) Франції 30 листопада відкликала статтю 24 запропонованого до розгляду законопроєкту “Про глобальну безпеку”, яка забороняє публікувати зображення поліцейських.

Про це розповів лідер парламентської фракції “Вперед, республіка!” Крістоф Кастанер, повідомляє Громадське з посиланням на Le Figaro.

Фото – LIONEL BONAVENTURE / AFP

За його словами, депутати вже повернулися до роботи над документом. Статтю законопроєкту відкликали через протестні акції та заворушення.

У цій статті пропонувалося заборонити поширення матеріалів, де видно “обличчя або інші ідентифікаційні елементи” правоохоронця під час виконання обов’язків, тому що це потенційно створює ризики для його “фізичної і психічної недоторканності”. Карати за  таке порушення планували одним роком позбавлення волі та штрафом у розмірі 45 тисяч євро.

Критики називають документ “законом, що вб’є свободу”, та вказують на те, що він перешкоджатиме як звичайним громадянам, так і журналістам знімати дії поліції під час акцій протесту, а це порушує можливість контролювати, чи не перевищує поліція своїх повноважень.

Кастанер заявив, що під час створення документа “в жодному разі не малося на меті обмежити свободу преси або свободу поширення й отримання інформації”. Його, мовляв, хотіли ухвалити для захисту поліцейських від цькування.

Депутат уточнив, що законопроєкт не забороняє фіксувати на фото та відео роботу силовиків під час затримань і публікувати ці знімки в інтернеті.

Розгляд законопроєкту “Про глобальну безпеку” почався 18 листопада. Його схвалила нижня палата парламенту і мала підтримати верхня палата, а потім підписати президент.

Після цього у Франції почалися масові протестні акції. 28 листопада, за даними Міністерства внутрішніх справ, загалом у містах країни на вулиці вийшли 133 тисячі людей, найбільше – в Парижі (46 тисяч).

Протестувальники вбачають у законопроєкті грубе порушення свободи слова. А каталізатором протесту став випадок з публікацією відео, на якому поліцейські б’ють темношкірого чоловіка, ймовірно, за те, що той був без маски.

Тож учасники акцій вимагали не лише скасувати передбачене законопроєктом обмеження, а й загалом виступили проти поліцейського насильства та расизму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter