У фейсбуку дезінформація про події в Бучі популярніша за правду — дослідження

Дата: 22 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Через три тижні після Бучанської різанини на Київщині, яку влаштували російські військові, у 20 країнах найбільше поширювали у фейсбуку дописи з дезінформацією про російські воєнні злочини.

Такі дані наводять дослідники Інституту стратегічного діалогу.

Український військовий стоїть під час похорону батька, який загинув у Бучі. Джерело: AP

Вони проаналізували по десять найпопулярніших дописів у 20 країнах, де згадується Буча в період із 30 березня до 6 квітня. Виявилося, що найбільше поширювали публікації, що ставлять під сумнів докази російських воєнних злочинів.

У Словаччині сім з десяти найпоширеніших дописів містили прокремлівські наративи, а в Австрії та Чехії проросійську упередженість мала половина проаналізованих дописів. У них ставили під сумнів часові рамки різанини та припускали, що жертви насправді були вбиті українською армією як покарання за підтримку російської армії, уточнили дослідники.

У підсумку дослідники ISD навели такі ключові висновки:

  • Із 200 проаналізованих дописів 44 були прокремлівськими, а шість були розміщені на сторінках, пов’язаних з російськими державними ЗМІ або російськими посольствами.
  • 55 проаналізованих дописів (27,5%) ставлять під сумнів легітимність зображень з Бучі, які використовували західні основні медіа.
  • 55 дописів, які ставлять під сумнів основний наратив про звірства в Бучі, набули значно більшої популярності в мережі, ніж ті, які не ставлять під сумнів основну розповідь. 55 публікацій мали загалом 208 416 поширень, тоді як решта 145 публікацій мали 172 063 поширень.

Дослідження показало, що “блогери, сторінки з дезінформацією та альтернативні медіа досягають значних успіхів у посиленні прокремлівських наративів і формуванні дискурсу навколо війни в соціальних мережах”. А випадок з Бучею — лише один з прикладів того, як важливу подію у війні можна переформулювати, щоб перекласти провину з Росії та взагалі поставити під сумнів правдивість різанини, пишуть дослідники.

Свою думку щодо цього висловив прессекретар компанії Facebook. Вона оприлюднена на сайті The Guardian. На його думку, дослідження не є показовим, бо “ґрунтується на невеликому розмірі вибірки та неправильно відбиває масштаби зусиль компанії у боротьбі з дезінформацією, пов’язаною з війною в Україні”.

“Ми маємо найнадійнішу систему перевірки неправдивих заяв, а наші партнери з перевірки фактів спростували численні заяви про звірства в Бучі кількома мовами, включно з українською, російською та англійською”, — наполягає він.

Нагадаємо, що після звільнення Київщини від російських окупантів стало відомо про вбивство російськими солдатами тисяч цивільних — місцевих жителів. Попри наявні фото та відео, а також свідоцтва очевидців, військове керівництво РФ назвало публікацію доказів звірств росіян “провокацією” України.

Росія офіційно називає фото- та відеодокази звірств власної армії на Київщині фейками та запевняє – під час російської окупації в місті не постраждав жоден цивільний. Речниця російського МЗС Марія Захарова навіть звинувачує міжнародні медіа, які показали всьому світу кадри зі звільненої від окупантів Київщини, у “співучасті у злочині у місті Буча”.

Водночас усі такі твердження Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Росії щодо воєнних злочинів, зокрема в Бучі Київської області, спростував вебсайт журналістських розслідувань “Bellingcat”.

Військово-політичне керівництво Росії не вперше бреше щодо воєнних злочинів, вчинених в Україні. До прикладу, фейком називали й бомбардування пологового будинку у Маріуполі, внаслідок якого загинули п’ятеро людей, зокрема двоє дітей. Журналістів Євгенія Малолєтку та Мстислава Чєрнова, які зробили фото та відео з місця подій, що облетіли весь світ, російські загарбники шукали у Маріуполі, щоб вбити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter