Bellingcat спростував усі тези Росії щодо воєнних злочинів у Бучі

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Вебсайт журналістських розслідувань “Bellingcat” спростував усі твердження міністерства закордонних справ і міністерства оборони Росії щодо воєнних злочинів у Бучі Київської області.

Про це йдеться у відповідній публікації

REUTERS / Zohra Bensemra

Так, розслідувачі проаналізували заяви офіційних осіб Росії та державних ЗМІ про нібито “злочини українських нацистів”, “провокації СБУ”, “акторів, які грають мертвих”, і “нестикування в датах”.

У міністерстві закордонних справ Росії казали, що російські війська вийшли з Бучі 30 березня. Натомість докази злочинів окупантів виявили нібито лише на четвертий день після звільнення міста. Утім, мер міста заявляв про звільнення 31 березня, але вказував, що в Бучі йде зачищення. Вже 1 квітня секретар Бучанської міськради Тарас Шаправський повідомляв про тіла людей на вулицях.

Відео і фотографії з Бучі, на яких зображені загиблі в цивільному, вперше зʼявилися в соціальних мережах 1 квітня. Це знову суперечить твердженням Росії про те, що докази звірств не зʼявлялися до 3 квітня. Відео з тілами людей публікувалися в соцмережах і 2 квітня. На всіх відео показано одні й ті самі ділянки вулиці Яблуневої з різних ракурсів – на записах видно одні й ті самі трупи.

Водночас ці відео з Бучі також використовувало російське МЗС. Один з місцевих телеграм-каналів стверджував, що деякі з трупів “рухалися”, а кадри “сфабриковано”. Їхій допис поширювало й міноборони.

Як доказ використовували фрагмент обрізаного відео, на якому один з трупів “підіймає руку”. Покадровий аналіз відео в кращій якості показав, що камера зняла рух краплі води, яка рухається по лобовому склу. Вона і створила ефект “рухомої” руки.

Також примітно, що версія відео, опублікована в соціальних мережах людьми, які стверджують, що можна побачити рух руки, обривається за момент до і після того, як крапля рухається тілом загиблої людини. 

Крім того, використовували росіяни й кадр, на якому в боковому дзеркалі заднього виду автомобіля нібито рухається одне з тіл. Це пояснює викривлення відображення, яке також помітно впливає на інші об’єкти навколо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter