В Енергодарі окупанти призначили “директором” місцевої гімназії електрика із ЗАЕС

Дата: 19 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому місті Енергодар на Запоріжжі російські загарбники призначили “директором” місцевої гімназії чоловіка, який не має жодного стосунку до освіти.

Про це повідомили в Запорізькій ОВА.

Ілюстративне зображення: Фото: Запорізька міськрада

Йдеться про Енергодарську гімназію №2. Згідно з інформацією на сайті регіональної системи управління освітою, профілі цього навчального закладу – іноземна та українська філологія й історія. До початку повномасштабного російського вторгнення персонал гімназії складався з більш ніж сотні осіб, а учнів налічували понад тисячу. 

Так званим “директором” окупанти зробили чоловіка на ім’я Вадим Каретников

“Великий шанувальник “руського міра”. Жодного відношення до освітян він не має, як і не має профільної освіти для такої посади. Раніше ця особа працювала електриком на АЕС”, – описують його в Запорізькій ОВА.

До ухвалення протизаконного рішення про призначення Каретникова причетний місцевий колаборант, депутат від ОПЗЖ Андрій Шевчик

Енергодар, який є містом-супутником Запорізької АЕС, перебуває під тимчасовою окупацією від початку березня. Наразі загарбники там створили так звану “народну раду”, очільником якої став Шевчик, “народну міліцію” та навіть запустили радіостанцію, на хвилях якої крутять російську пропаганду та пісні про Путіна. 

На захоплених територіях окупанти активно втручаються в освіту, погрожують учителям, незгодним з окупацією, та тиснуть щодо питання “звільнення” й оформлення за новими правилами. Окрім цього, вилучають з освітніх програм такі предмети, як українська мова, література та історія, а натомість запроваджують інші, що пропагують агресію та ненависть до України.

Освітній омбудсман Сергій Горбачов нагадував, що українські вчителі та викладачі мають законне право працювати дистанційно, незалежно від місця перебування, однак організовувати дистанційку радять приховано. 

Мер Енергодара Дмитро Орлов раніше казав, що із закінченням весняних канікул школи міста переходять на дистанційку, а всі навчальні заклади дотримуватимуться погоджених ще на початку нового навчального року програм.

Нагадаємо, що на територіях, де ще нещодавно велися бойові дії, росіяни змушують повертатися на роботу педагогів та сідати за парти дітей. У такий спосіб їх фактично роблять живим щитом для військ агресора.

Фотографія обкладинки: телеграм-канал Дмитра Орлова 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter