У дитячому медіаконтенті бракує тем про причини війни, безпеку та стосунки – уповноважена з прав дитини

Дата: 29 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В українському медіапросторі, орієнтованому на дитячу аудиторію, бракує контенту, який розкриває причини війни, різні види безпеки та взаємовідносини. Такими є результати опитування 50 підлітків. 

Про це розповіла радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук під час заходу “Як говорити з дітьми зрозумілою для них мовою?”.

Фото: ВВС

Перша і найголовніша тема, яку українські підлітки не розуміють на достатньому рівні, – це причини російсько-української війни в історичному контексті.

“Підліткам не вистачає адекватної інформації про війну. Вони не до кінця розуміють, як у сучасному світі одна країна може напасти на іншу. Вони знають, що відбувається зараз, але не розуміють, як це стало можливим. Їм бракує історичних фактів, пояснених на їхньому рівні. Тобто історичний контент для дітей є надзвичайно важливим”, – підкреслила Герасимчук.

Друга важлива та не досить висвітлена тема – це причини різних видів агресії в суспільстві, як-от домашнє та сексуальне насильство, булінг, нетолерантне ставлення тощо.

“Підлітки кажуть, що вони інколи бачать інформацію про те, що робити й куди звертатися в разі чого, але цього не досить. Вони хочуть більше розуміти, в чому суть агресії, звідки вона береться і як її розпізнати на ранніх стадіях. Їх також турбує, що певні категорії людей, як-от люди з психічними захворюваннями та ветерани, можуть бути асоційовані з агресією. Вони вважають це несправедливим і вважають, що тема потребує кращого розкриття”, – зазначила уповноважена з прав дитини.

Третьою актуальною темою, про яку підлітки потребують більше інформації, є особисті стосунки.

“Сексуальна освіта, статеве виховання, стосунки між людьми, з батьками, однолітками, що може бути в стосунках, а що ні і якими взагалі мають бути стосунки. У підлітків виникає безліч питань, на які в них немає відповіді. Саме такого українського медіаконтенту не вистачає”, – підсумувала експертка.

Нагадаємо, що громадська організація #Stop_sexтинг, яка займається захистом дітей від онлайн-загроз, представила покроковий план для батьків, як діяти, якщо їхня дитина зіткнулася в мережі з вимагачами порнографічних зображень або відео.

Фахівці наголосили, що ніхто не має права вимагати в дитини такий контент. Одержання доступу (перегляд) до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження караються за ст. 301-1 Кримінального кодексу України позбавленням волі до 12 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter