У Дніпрі внаслідок черепно-мозкової травми помер засуджений, якого лікували від бронхіту

Дата: 13 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

10 грудня у відділенні Дніпровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова помер засуджений Сергій Троцько. Раніше чоловіка побили в пенітенціарному закладі, але отриману черепно-мозкову травму намагалися приховати й лікували його від бронхіту.

Про це повідомляє Харківська правозахисна група.

Сергій Троцько в реанімації. Фото: Андрій Діденко

У 2020 році Сергія Троцька засудили за крадіжку телевізора. За словами матері, до того як потрапив до в’язниці, на здоров’я чоловік не скаржився.

У 2021 році, коли Сергій відбував покарання в Кропивницькій виправній колонії №6, його звинуватили в спробі втечі з території навчального центру, де він перебував.

Сергій визнав свою провину та отримав покарання у вигляді трьох років і одного місяця позбавлення волі.

Після цих подій Троцька побили. За даними активістів, це сталося в одній з камер ДІЗО установи. Після цього в Сергія залишилася на скроні вм’ятина розміром як каблук від чоловічого чобота.

“Потім цю черепно-мозкову травму почали всіляко приховувати, інакше виникло б запитання – хто її завдав і за яких обставин? Троцька перевели до Миколаївської області, у ДУ “Казанська виправна колонія (№ 93)”. Але через те, що цю черепно-мозкову травму ніхто не лікував, Троцьку стало зле і його відвезли до Дніпровської багатопрофільної лікарні № 4. Потім була друга група інвалідності, і вже як інваліда Сергія було переведено до ДУ “Софіївська виправна колонія (№45)”, – йдеться в повідомленні.

У медичній карті Троцька були лише дані про діагноз під час скерування, результати обстеження під час надходження, щоденні вимірювання температури тіла й артеріального тиску, результати загальноклінічних аналізів крові й сечі, листок лікарських призначень з відмітками про їхнє виконання.

Під час відвідування Софіївської виправної колонії №45 група національного превентивного механізму (НПМ) у складі працівників Офісу Омбудсмана та громадськості виявила Сергія Троцька в неврологічному відділенні колонії у важкому стані.

За даними правозахисників, Троцько майже не говорив, він нього йшов сморід, у палаті літали мухи. На правому боці обличчя біля скроні була величезна вм’ятина.

“Сергій знаками давав нам зрозуміти, що він не скоював злочин, його засуджено несправедливо і що його жорстоко побили в Кропивницькому СІЗО”, розповідали правозахисники.

Спеціаліст із судово-медичної експертизи встановив, що Троцьку не надавали необхідної неврологічної медичної допомоги, адже в лікарні навіть немає такого спеціаліста.

За даними медичної документації, Троцька лікували в Софіївській лікарні №45 від бронхіту.

Після візиту правозахисників засудженого перевели до Дніпровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова, де чоловік і помер.

Крім того, член Української Гельсінської спілки Олександр Павліченко розповів на своїй сторінці у фейсбуці ще одну історію неправомірного поводження з ув’язненими.

Чоловіка на фото немає серед живих уже декілька років. За словами Павліченка, він помер за кілька тижнів після того, як його знайшли в підвалі лікарні.

Джерело: фейсбук-сторінка Олександра Павліченка

“Тіло в стані крайньої виснаженості. Умови перебування в лікарні вже нині ліквідованої колонії БВК-85 є промовистими. Це знімки вересня і жовтня 2016 року. Намагалися звільнити Ігоря за станом здоров’я, працювали адвокати, але напередодні суду він помер, у жовтні 2016-го” написав правозахисник.

Нагадаємо, у лютому поточного року на Львівщині помер засуджений до довічного позбавлення волі Віталій Матухно. Чоловіка, який увесь час ув’язнення переконував, що засудили його несправедливо, відмовилися випускати на волю попри те, що він мав рак четвертої стадії. 

Раніше ZMINA повідомляла, що торік за ґратами без належного лікування помер ув’язнений з четвертою стадією раку Володимир Рубченко, а за рік до цього через ймовірну недбалість прокурорів помер в’язень із клінічною стадією ВІЛ у Стрижавській виправній колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter