У День памʼяті захисників та захисниць України відбудеться всеукраїнська акція “Стіл памʼяті”

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Фонд імені Іллі Грабара разом із платформою пам’яті “Меморіал” організує в Україні національну акцію “Стіл пам’яті”. Захід відбудеться 29 серпня, у День пам’яті захисників та захисниць України.

Про це пише “Суспільне”.

Фото: Divoche.media

Так, у ресторанах та інших закладах, які долучаться до акції, один стіл буде зарезервований на цілий день. Це буде стіл, присвячений пам’яті українських військових, які загинули у війні з Росією. Учасникам акції нададуть таблички з написом “Пригорнімо тих, хто несе у своїх душах тягар утрати”.

Ініціаторкою акції є Марія Грабар, яка вирішила провести її на знак пам’яті про свого загиблого чоловіка Іллю Грабара. Торік до акції приєдналося 100 закладів. Цьогоріч подію організовують разом із платформою пам’яті “Меморіал”, щоб розширити й закріпити цю ініціативу.

Традиція символічного столу пам’яті має американське походження. Марія Грабар дізналася про акцію від знайомого військового зі США. В Америці на День пам’яті загиблих військових сервірують один стіл у домівках та закладах для бійців. Знайомий Марії запропонував організувати подібну акцію в Україні та сам написав текст для табличок, які будуть розміщені на столах.

“Місія “Меморіалу” – творити культуру співчуття і підтримки, нову культуру пам’яті; щоби люди, рідні яких полягли на фронті, не залишалися наодинці зі своїм болем. Як написано на табличці для Стола пам’яті: “Пригорнімо тих, хто несе у своїх душах тягар утрати”. Ми відгукнулися на акцію Марії, адже вона дуже близька нам ціннісно”, – сказала шеф-редакторка “Меморіалу” Юлія Лозинська.

Ілля Грабар, на честь якого проводять акцію, народився в Капулівці на Дніпропетровщині. Він навчався в Литві, закінчив Харківську державну академію дизайну і мистецтв. Жив у Київській області, займався дизайном, музикою, хореографією і побудував кар’єру саундпродюсера. З початком повномасштабної війни вступив до ЗСУ, загинув під Бахмутом на Донеччині 24 грудня 2022 року. Йому було 33 роки.

Нагадаємо, що на Київщині, на місці загибелі фотографа-документаліста Макса Левіна, його друзі та рідні встановили меморіальну табличку. Пам’ятник розташований між Гутою Межигірською та Мощуном, саме тут 13 березня 2022 року військові РФ вбили фотографа, який з початку повномасштабного вторгнення висвітлював бойові дії поблизу лінії фронту. 

“Тут – це останнє, що Макс бачив, що відчував, який ліс. Він, у принципі, не змінився, тільки тепліше стало. Є місця в нас на війні, де щільність загиблих така, що не помістяться всі таблички. Тож питання меморіалізації, мабуть, має держава регулювати. Але от ми зараз поставили таку тимчасову штуку. Якщо держава скаже, що не можна, тоді прибереться. А якщо буде – то буде місце памʼяті. Люди можуть приїхати, подивитись, прочитати”, – розповів друг і колега загиблого фотографа Маркіян Лисейко.

Пам’ятник встановили в лісі між Гутою Межигірською та Мощуном у Київській області 7 липня – цього дня Максу Левіну мало б виповнитися 43 роки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter