У червні зафіксували 21 випадок порушення свободи слова

Дата: 06 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У червні зафіксували 21 випадок порушення свободи слова, з яких 20 стосувалися фізичної агресії щодо працівників медіа. 

Такі дані отримали експерти Інституту масової інформації. 

Порушення зафіксували в семи регіонах, однак лідером традиційно є Київ з 10 випадками, далі йде Херсонщина (три), Дніпропетровщина, Одещина та Полтавщина – по два випадки, Запоріжжя та Хмельниччина – по одному. Експерти також відзначили різке зростання в червні перешкоджань журналістській діяльності – 16 випадків (у травні – п’ять). Зростання вони пов’язали з карантинними обмеженнями та масовими акціями. Також експерти зафіксували два випадки побиття та по одному випадку погроз, пошкодження майна журналіста й непрямого тиску. 

Відзначили в інституті й акцію протесту херсонських журналістів, які об’єднались і виступили проти вибірковості надання доступу до інформації, коли до міста приїздив президент Володимир Зеленський. Тоді Херсонська облдержадміністрація не публікувала анонсу про візит президента, а на прохання акредитувати відповідала, що ще достеменно не ясно, чи він приїде. Отже, медійники вирішили бойкотувати новини про нього, публікуючи пусті новини, білі квадрати або пробіли замість слів.

Наостанок в ІМІ зазначили, що всього з початку року зафіксували вже 112 порушень свободи слова, з яких 86 стосувалися фізичної агресії. Згідно з результатами моніторингу, право журналістів на професію переважно порушували приватні особи, місцева влада, правоохоронці, судова влада, Офіс президента та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter