У червні та липні у Білорусі пройшла хвиля обшуків у медійників, які виїхали за кордон

Дата: 02 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Білоруські силовики в червні–липні здійснили як мінімум 21 обшук у домівках журналістів, які виїхали за кордон, але продовжують працювати в медіа.

Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Фота: БАЖ

Правоохоронці проводили обшуки в місцях реєстрації журналістів, зазвичай у рамках кримінальних справ проти представників медіа.

У деяких випадках силовики змушували родичів журналістів записувати так звані “покаянні” відео. Наприклад, батьків ведучих каналу “Зеркало” змусили зняти відео в TikTok, де вони засуджували своїх дітей.

Білоруська асоціація журналістів розглядає ці обшуки як спосіб тиску на журналістів і ЗМІ. Вона зазначає, що влада продовжує переслідувати не тільки журналістів, які виїхали через загрозу репресій, але й їхніх родичів.

За інформацією БАЖ, наразі в Білорусі за ґратами перебувають 37 медійників. Асоціація закликає колег повідомляти про всі випадки переслідувань, зазначаючи, що ці дані можуть зберігатися анонімно, якщо журналісти чи редактори не готові розкрити свої імена. Це допомагає оцінити загальний рівень репресій.

Нагадаємо, що у травні на Форумі медійної спільноти Білорусі в Могильові самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в країні треба посилювати пропаганду та ідеологічну роботу, а також закликав не соромитися цих понять.

За словами Лукашенка, на Заході начебто переслідують і закривають медіа, які не погоджуються з діями влади, а журналістів “кидають до в’язниць”. Водночас жодного такого прикладу Лукашенко не навів.

Утім, порівняння з переслідуваннями журналістів його режимом він відкинув, заявивши, що в Білорусі “претензії до окремих журналістів були не через їхню думку чи позицію, а тому, що вони повелися як зрадники – почали ламати й руйнувати країну”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter