У Чернівцях журналістці відмовили у відповіді на запит через відсутність підпису: юрист пояснив, чи це законно

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Комунальне підприємство “Чернівецьке тролейбусне управління” не відповідає на інформаційний запит журналістки видання “Молодий буковинець” Людмили Осадчук, який вона подавала вже двічі.

Про це журналістка написала на своїй сторінці у фейсбуку. 

Джерело: фейсбук-сторінка журналістки Людмили Осадчук

За словами Осадчук, вона запитувала не засекречену інформацію, проте замість встановлених законом п’яти днів чекає на відповідь кілька тижнів. 

Журналістку цікавили кадрові питання: скільки водіїв потрібно тролейбусному управлінню, скільки людей звільнили, яка зарплата у водіїв тролейбусів та автобусів, скільки налічує адмінперсонал та їхні зарплати.

“Усе це в Чернівецькому тролейбусному управлінні задокументовано і не складає проблем відповісти за п’ять днів. Але чомусь усе пішло не так. Я чекала відповіді понад тиждень. А коли уточнила, з’ясувалося, що його на електронній пошті немає. Я пересилаю повторний запит — і знову чекаю”, — написала журналістка.

У коментарі Інституту масової інформації вона розповіла, що після повторного запиту у встановлений законом термін у КП відповіли, що не можуть розглянути надісланий запит, оскільки він не містить електронного та власноручного підписів.

Наступного дня Осадчук надіслала запит з підписом. З тролейбусного бюро їй відписали, що запит не побачили, бо він нібито потрапив у спам, тож відповіді на той момент вона так і не отримала.

Як пояснив юрист ІМІ Роман Головенко, для електронного запиту не вимагається власноручний підпис згідно із Законом “Про доступ до публічної інформації”. Підпис і дата в запиті проставляються лише за умови подання запиту в письмовій формі, а запит електронною поштою — це інша, неписьмова форма запиту, сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на Волині Луцький міськрайсуд відправили за ґрати на 5,5 року експосадовця сільради за привласнення коштів і напад на журналістку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter