У Чернівцях поліція закрила справу про погрози журналісту, але прокуратура відновила досудове розслідування

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Чернівцях слідчі закрили кримінальне провадження за фактом погроз убивством та знищенням житла керівнику порталу “БукІнфо”, журналісту Сергію Зарайському, але прокуратура скасувала це рішення і відновила досудове розслідування.

Про це повідомили на сайті Інституту масової інформації (ІМІ).

Сергій Зарайський. Джерело: фейсбук-сторінка журналіста

Про погрози від невідомого журналіст написав у травні 2022 року на своїй сторінці у фейсбуку. За його словами, це сталося одразу після виходу його статті “Головою Чернівецької ОВА Осачуком має впритул зайнятись НАБУ за фальшування документів військових частин і прикриття контрабандних схем на кордоні”. Чоловік звернувся до правоохоронців.

У грудні стало відомо, що поліція закрила відповідне провадження. Про це Головне управління Національної поліції в Чернівецькій області повідомило у відповіді на інформаційний запит регіональної представниці ІМІ. Вона просила надати інформацію про результати розгляду справи та повідомити, чи встановлено особу, яка погрожувала журналісту.

У відповіді йдеться, що поліція встановила особу, яка погрожувала журналісту, але 30 вересня 2022 року закрила кримінальне провадження через нібито відсутність у діянні складу кримінального правопорушення.

Правоохоронці уточнили, що про результати досудового розслідування письмово поінформували потерпілого, надіславши йому поштою копію постанови про закриття кримінального провадження.

“Матеріали закритого кримінального провадження знаходяться на вивченні в Чернівецькій обласній прокуратурі”, – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

У коментарі представниці ІМІ Зарайський заявив, що про результати досудового розслідування не знав, а листа від правоохоронців про закриття справи отримав лише 14 грудня. В ІМІ сказали, що це сталося вже після надісланого до поліції інформаційного запиту.

“Я абсолютно нічого не знав про закриття справи. Зі мною правоохоронці спілкувалися тоді, коли я подав заяву і дав покази слідчому про погрози мені вбивством та знищенням редакції та житла. Більше жодної комунікації не було. Я не знав нічого про хід досудового розслідування. Власне, вважав, що триває слідство і, коли буде необхідність, мені зателефонують чи надішлють листа. Та цього не відбулося”, – зазначив журналіст.

Справу закрили ще 30 вересня 2022 року, проте листа він отримав тільки 14 грудня, повідомив Зарайський. За його словами, правоохоронці заявили, що не можуть встановити винуватість підозрюваного, оскільки немає запису погроз. Це й начебто є причиною закриття справи.

“Як стало зараз мені відомо, громадянин, який мені погрожував, сказав правоохоронцям, нібито лише поспілкувався зі мною на високих тонах, а погроз ніяких не робив. Але це неправда. Тобто виходить так: якщо не було запису розмови – значить, не було й погроз! Насправді особа погрожувала мене вбити, спалити редакцію і житло”, пояснив журналіст.

Свідком тієї телефонної розмови була дружина потерпілого, вона давала свідчення поліції.

За інформацією Зарайського, погрози йому надійшли через 15 хвилин після виходу на сайті “БукІнфо” його редакторської статті про корупцію колишнього керівництва Чернівецької обласної військової адміністрації.

“Це зафіксовано в матеріалах кримінального провадження. Я звернувся до прокуратури з незгодою такого рішення слідства. Сподіваюся на подальше неупереджене та відповідальне розслідування кримінального провадження”, сказав він.

У Чернівецькій обласній прокуратурі на запит ІМІ відповіли, що рішення поліції про закриття кримінального провадження скасували та відновили досудове розслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter