У чернігівській школі старшокласники розробили детектор дронів зі штучним інтелектом

Дата: 28 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Пʼятеро старшокласників, які тепер випускники школи №1 у Чернігові, створили винахід, який допомагає виявляти безпілотники у радіусі до п’яти кілометрів. Детектор дронів оснащений штучним інтелектом і незабаром буде відправлений на передову для тестування військовими.

Про це у коментарі “Суспільному” розповів один з розробників детектора дронів, Олександр Тимошенко.

Фото: “Суспільне Чернігів”

Так, 17-річний хлопець разом з командою однодумців розробив модель детектора, що сигналізує про наявність безпілотника поблизу. Радіус дії, за словами Олександра, має бути до п’яти кілометрів, але випробувати ці потужності ще не було можливості. Щоб удосконалити винахід, потрібно провести кілька тестувань.

Олександр каже, що хлопці створювали його на основі українського детектора безпілотників “Цукорок”. Відмінність їхнього винаходу полягає у наявності штучного інтелекту.

“Якщо розробляти алгоритм, то ти розробляєш алгоритм виявлення, підтвердження, що це саме дрон, під кожен дрон. А тут, якщо з’являється новий дрон, просто натренувавши нейронну мережу, заново її завантажив, вона вже це виявляє. Тобто вона більш гнучка”, – розповів Тимошенко.

Над цією розробкою п’ятеро старшокласників працювали майже рік.

Фото: “Суспільне Чернігів”

“Першого вересня всі думають про навчання, а ми думаємо, що нам таке зробити”, – ділиться Олександр.

Перший прототип детектора хлопці створили з наявних запчастин. Назвали його “ЧАС” – частотний аналізатор спектра. Наразі деталі замовляють, а корпуси друкують на 3D принтері. На цей винахід школярі витрачають всі свої кишенькові гроші, беруться за підробітки, а скільки в перспективі може коштувати їхній детектор, поки що не рахували.

Наступні пристрої “Час 1.5”, за словами юних розробників, вже будуть оснащені водонепроникним, ударостійким корпусом. Незабаром цей пристрій на передовій протестують військові. 

Нагадаємо, що у 2022 році 17-річний Ігор Клименко розробив Quadcopter Mines Detector – квадрокоптерний міношукач. За це хлопець став переможцем премії Global Student Prize 2022 та отримав 100 тисяч доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter