У Британії видали енциклопедію з перекрученими фактами з історії України

Дата: 21 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У 2023 році у Великій Британії видали історичну енциклопедію “Історія: повний візуальний посібник” (History: The Definitive Visual Guide), яка містить перекручені факти про українську історію. Автори праці серед іншого називають Київську Русь “частиною історії РФ”, а війну РФ проти України – “спеціальною військовою операцією”.

Російські наративи в енциклопедії виявила народна депутатка Наталія Піпа під час робочого візиту до Лондона.

“Факти про українську історію перекручені, як за методичками російської пропаганди. Історія Русі зі столицею в Києві в енциклопедії цілком прив’язана до російської історії“, – розповіла вона.

Розповідаючи історію Росії, автори праці згадують про князя Рюрика, а Володимира Великого називають “принцом Владіміром”.

У підписі до фото, яке ілюструє розповідь про Голодомор в Україні 1932–1933 років, автори зазначають, що рішення Сталіна відібрати зерно для імпорту призвело до найбільшого рукотворного голоду в історії світу. Утім, вони не називають цю трагедію спланованим геноцидом українського народу.

Для підтвердження факту спотворення історичних подій Піпа звернулася до фахівців, зокрема історика Тімоті Снайдера. Вона також надіслала листи до українських наукових і навчальних установ та Посольства України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії і Посольства Великої Британії в Києві.

Видання “УП. Життя” звернулося до помічниці депутатки Зоряни Тивін, яка розповіла, що обраниця вже отримала дві експертні відповіді, зокрема від представників Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національної академії наук України.

У листах науковці зазначають, що тлумачення назви України як окраїни, про що писали автори книжки, є напрацюванням імперської історіографії XIX століття.

“Червоною ниткою через усе видання (в тих місцях, що відведені під висвітлення історії Росії та України) проходить теза про “одвічну приналежність” України Москві, її добровільне підпорядкування і вторинність. У тексті присутні безліч алогізмів і нісенітниць, які суперечать навіть формальній логіці”, – наголосили працівники НАН України.

Історики кажуть, що зміст енциклопедії наслідує примітивні російські імперські історичні наративи.

Нардепка планує використати ці експертні оцінки для того, щоб переконати видавництво виправити допущені помилки.

В Україні наразі також можна придбати цю книжку. Її вартість становить близько 2 тисяч гривень.

Нагадаємо, що прямо зараз на тимчасово окупованій Луганщині готується до друку новий підручник “Історія нашого краю” для учнів 5–7 класів, який пропагує “могутність і велич” Росії та нав’язує прокремлівські наративи. Експерт-правозахисник розповів, які міфи щодо місцевої історії намагаються зафіксувати в підручниках окупанти та чим загрожує таке викривлення історичної справедливості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter