У Британії українські біженці почали стикатися з візовою аферою

Дата: 26 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Великій Британії фіксують випадки візового шахрайства, з яким стикаються українські біженці. За даними благодійних організацій, українців обманом змушують платити сотні фунтів стерлінгів за листи з “дозволом на виїзд” до Великої Британії та фальшиві британські візи.

Про це пише видання “The Independent”.

Фото: Depositphotos

Так, в організації “Settled” розповіли, що зараз стикаються з одним-пʼятьма такими випадками щотижня. Підробні візи неможливо визначити одразу, через що співробітники авіакомпаній дозволяють українцям подорожувати, а прикордонники констатують, що їхні документи недійсні.

Деяких українців, які постраждали від такого виду шахрайства, визнали нелегальними мігрантами й вилучили їхні паспорти, але водночас прикордонники дедалі частіше надають українським біженцям, що зіткнулись із шахрайством, шестимісячні візи.

Однак благодійні організації стурбовані тим, що попри отримання таких віз деякі люди, які постраждали від шахрайства, все ще залишаються без доступу до житла та пільг через те, що міські ради та співробітники центру зайнятості не визнають їх легальними.

Крім того, шахраї також часто пропонують біженцям в’їжджати до Британії через Ірландію, оскільки українці не завжди знають, що Ірландія не є частиною Великої Британії.

Британський Червоний Хрест також повідомив про невелику кількість випадків, коли британці оплачували українським сімʼям поїздку до Великої Британії з конкретною пропозицією роботи, але після прибуття з’ясовувалось, що умови працевлаштування значно відрізняються від тих, про які спочатку домовлялися. Зокрема, фіксували випадки, коли додаткові витрати на проживання (комунальні платежі, витрати на харчування) використовуються як причина для того, щоб змусити людей працювати в умовах експлуатації.

Міністерство внутрішніх справ Британії заявило, що постійно працює над виявленням таких ситуацій і запобіганням їм.

Settled закликає МВС надати чіткі інструкції співробітникам прикордонної служби щодо видавання тимчасових віз ошуканим українцям, а також закликала до активнішої комунікації, щоб забезпечити визнання цих віз легітимними з боку рад та інших органів влади.

Раніше ZMINA писала, що впродовж 2022 року 6 796 українців отримали тимчасовий прихисток у Дербіширі, Ратленді, Лестерширі, Ноттінгемширі, Нортгемптонширі та Лінкольнширі. Однак у квітні 2023 року понад 300 українських сімей біженців подали заявки на набуття статусу бездомного в графстві Східний Мідленд.

Загалом у 2022 році британські родини прийняли у своїх будинках 118 тисяч українців, проте знайти постійний дім біженцям стає дедалі складніше. 

Нагадаємо, що в лютому цього року влада Великої Британії заявила, що українські біженці мають право перебувати в країні три роки, маючи доступ до пільг та соціальних послуг. Однак потім вони мають повернутися до України, щоб відбудовувати її після війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter