У Бородянці знайшли нове поховання цивільних, вбитих російськими військовими торік

Дата: 02 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Бородянці на Київщині знайшли ще одне поховання цивільних, вбитих під час російської окупації торік. 

Про це повідомили у поліції Київської області. 

Фото: Євген Спірін

Попередньо, трьох людей російські військові застрелили у голову. 

Про поховання розповів місцевий чоловік, який торік разом з товаришем знаходив тіла розстріляних та ховав, коли була можливість. 

“Він виїхав на більш безпечну територію і тільки зараз повернувся та повідомив Національну поліцію про те, що під час окупації зробив таке поховання”, – пояснив керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

Особи загиблих та остаточні причини смерті встановлюватимуть експерти. Нині відомо, що одного з убитих, 50-річного чоловіка, росіяни розстріляли в автівці.

Про випадки, коли російські військові розстрілювали цивільні автівки, повідомляли й раніше. Торік у квітні на Київщині так вбили чоловіка, який їхав з двома дітьми. 

У кишенях двох інших вбитих у Бородянці знайшли особисті речі, за якими слідчі сподіваються встановити їхні особи: в одного – олівець, а в другого – гребінець та інші речі. 

Бородянку російські військові захопили 27 лютого минулого року, а вже на початку квітня селище звільнили українські військові. Серед зруйнованого у населеному пункті  — центр соціально-психологічної реабілітації, у який росіяни вистрілили з танка, а також чимало житлових будинків, на одному з яких британський художник Бенксі намалював графіті. 

У Бородянці знайшли щонайменше декілька масових поховань, а в одному з них виявили тіло 15-річної дівчинки. Загалом же на території Київщини правоохоронці за рік після початку російського вторгнення знайшли тіла 1 373 загиблих, а 279 людей досі вважаються зниклими безвісти.

Ідентифікувати не вдається 127 тіл, а щонайменше у 700 випадках причинами смерті стали вогнепальні поранення. 

Нагадаємо, що за рік великого вторгнення російські військові вбили понад 16 тисяч українців.

Імена та історії загиблих збирають у спеціальному віртуальному меморіалі, а щоранку о 9-й годині в Україні оголошують хвилину мовчання в пам’ять про них. 


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter