У більшості перевірених Омбудсманом приватних будинків для літніх знайшли порушення протипожежних норм

Дата: 17 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Цього року в більшості перевірених моніторами Офісу Омбудсмана приватних геріатричних пансіонатів виявили порушення протипожежних норм. 

Про це розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Приватний будинок для літніх у Дніпрі, у якому напередодні сталася пожежа

У 2021-му монітори перевірили загалом 29 приватних геріатричних пансіонатів і в 90% з них виявили, зокрема, заґратовані вікна, а також двері, що зачиняються на замок, ключ від яких має тільки адміністрація. Адміністрації таких закладів, як наголошують монітори, нехтують обслуговуванням вогнегасників та зазвичай не мають протипожежної сигналізації. 

“На жаль, з часу трагічної події, яка сталася в січні поточного року, в аналогічному закладі Харкова, коли загинуло 15 осіб літнього віку, висновків не зроблено”, – каже Денісова. 

Напередодні в Дніпрі внаслідок пожежі в приватному будинку для літніх загинули п’ятеро. Займання, як і під час трагедії в Харкові, трапилося на другому поверсі, а судячи з відео, опублікованому правоохоронцями, на вікнах будинку також були ґрати. За даними Омбудсмана, у будинку проживало 30 людей віком від 75 до 89 років, з яких 23 лежачих хворих. 

Кімната в приватному будинку для літніх у Дніпрі, де трапилося замикання електричної проводки. Фото: Офіс Омбудсмана

“Постраждалим надано необхідну медичну допомогу, госпіталізації вони не потребують. Наразі пацієнтів транспортують до іншої будівлі цього закладу, розташованої в Дніпрі”, – розповіла Денісова. 

Після січневої трагедії в Харкові президент Володимир Зеленський зобов’язав об’єднати всіх надавачів соціальних послуг у застосунку “Дія”, адже, за даними уряду, понад половину перевірених після пожежі будинків для літніх перебувають поза полем зору держави. 

На думку експертів, щоб уникнути подібних трагедій, потрібно запровадити обов’язкове ліцензування діяльності геріатричних пансіонатів та реабілітаційних центрів.

ZMINA докладно розповідала про те, в якому стані перебуває сфера надання соціальних послуг в Україні та що з нею можна зробити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter