Держава має ввести обов’язкове ліцензування пансіонатів для літніх та реабілітаційних центрів – експерти

Дата: 27 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Щоб уникнути трагедій, подібних до тієї, яка сталася в харківському приватному будинку для літніх, потрібно запровадити обов’язкове ліцензування діяльності геріатричних пансіонатів та реабілітаційних центрів.

Про це на пресконференції в УНІАН заявили експерти з питань соціального захисту громадян.

За словами виконавчого директора громадської організації “Україна без тортур” Костянтина Автухова, коли йдеться про приватні установи такого типу, то їхня діяльність переважно не контролюється, оскільки вони оформлені як приватні будинки, і туди не можуть потрапити контролювальні органи навіть для того, щоб перевірити стан пожежної безпеки.

Навіть якщо подібний заклад зареєстровано як пансіонат чи реабілітаційний центр, стверджує Автухов, то за порушення протипожежних стандартів власникам щонайбільше загрожує 1700 гривень штрафу за умови, що цей штраф не скасують адвокати закладу в судах.

Експерт також зауважив, що місцева влада знає про існування таких установ, проте “не бачить” їх.

Колишній представник Уповноваженого ВР у східних областях Сергій Красноперов розповів, що діяльність геріатричних пансіонатів не ліцензується державою, а в кращому разі вони оформляються як установи з надання послуг із проживання і харчування осіб. За його словами, часто в них немає жодного медичного нагляду за мешканцями, на 20–30 клієнтів може бути одна людина з обслуговчого персоналу, яка є і доглядальником, і охоронцем, і “лікарем”.

Своєю чергою директор всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю “Волна” Олег Димарецький повідомив, що приміщення так званих реабілітаційних центрів, де утримують осіб з наркозалежністю, дуже часто оформлені як приватні будинки. Тому, додав він, про жодні стандарти з надання допомоги наркозалежним і навіть про елементарні правила безпеки там не йдеться. Крім того, там порушуються фундаментальні права пацієнтів.

“Ми провели декілька досліджень, які вказують на примусове утримання людей, часто таких людей тримають там за заявою і за сприяння родичів, щоб вирішити питання спадку. 29% запитаних нами мешканців таких закладів розповіли нам, що знаходяться там не з власної волі”, – сказав він.

За словами директора Експертного центру з прав людини, ексначальника управління Генпрокуратури з нагляду за місцями несвободи В’ячеслава Цвірця, в Україні на сьогодні діє дикий стихійний неконтрольований ринок соціальних послуг, і саме через це сталася така трагедія, як у Харкові.

Невідомо, скільки в Україні налічується таких установ, немає стандартів стосовно вартості подібних послуг, стандартів оформлення таких закладів як суб’єктів господарювання: це може бути громадська організація, релігійна громада, ФОП, ТОВ, благодійна організація. І водночас контролювати їх держава не в змозі, оскільки вони не оформлені як надавачі соціальних послуг, наголосив Цвірець.

А отже, зауважив він, коли представникам влади вдається здійснити перевірку подібних установ, то виявляються кричущі порушення. Зокрема, немає заяв осіб чи їхніх опікунів про утримання їх у таких закладах, немає договорів про перелік послуг, які надаються утримуваним особам, немає індивідуальних планів лікування чи реабілітації.

Пожежа у приватному будинку для літніх у Харкові. Фото: ДСНС

Загалом учасники пресконференції зазначили, що держава має докласти зусиль для того, щоб навести лад у цьому сегменті господарської діяльності, і запровадити ліцензування для всіх приватних місць несвободи.

Нагадаємо, внаслідок пожежі, яка сталася  21 січня у харківському приватному будинку для літніх, загинули 16 людей. За попередньою інформацією прокуратури, пожежа виникла через необережне поводження з електронагрівальними приладами.

За даними Харківської ОДА, заклад для літніх людей “Золотий вік” не значиться в жодному реєстрі.

Орендаря згорілого в Харкові будинку для літніх людей “Золотий час” В’ячеслава Кравченка та його дружину Ольгу Кравченко Київський райсуд Харкова взяв під варту на 60 діб без права внесення застави.

Подібна пожежа сталася у травні 2016 року на Київщині. Тоді у приватному пансіонаті для літніх людей “Родной очаг” загинуло 17 людей. Він також працював нелегально. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter