Мінрегіон: Понад половину перевірених будинків для літніх перебувають поза полем зору держави

Дата: 03 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

З 538 перевірених пансіонатів для літніх людей інформація щодо 335 відсутня в реєстрі надавачів соціальних послуг.

Про це повідомило у фейсбуку Міністерство розвитку громад та територій.

Пожежа в приватному будинку для літніх людей у Харкові. Фото: ДСНС

Станом на 2 лютого експерти міністерства перевірили 1205 соціальних об’єктів, серед яких будинки для осіб похилого віку, будинки-інтернати для осіб з інвалідністю, центри для алко- та наркозалежних.

“У десятках з них виявлено порушення в реєстраційних документах та дотриманні протипожежних норм”, – розповіли в міністерстві. 

Перевірку соціальних об’єктів в Україні розпочали після трагедії в Харкові, де в приватному будинку для літніх унаслідок пожежі загинули 15 людей.

“Перед нами стоїть два завдання: виявлення точної кількості соціальних закладів, які працюють нелегально, і після усунення всіх можливих порушень виведення їх максимальної кількості в легальну площину та розробка законодавства, яке фактично буде регулювати роботу сфери надання соціальних послуг. Тільки так можна покласти кінець функціонуванню соціальних “об’єктів-невидимок”, а отже і унеможливити подібні харківській трагедії”, – зазначив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Результати перевірки в міністерстві пообіцяли показати наприкінці лютого. 

Нагадаємо, що пожежу в приватному будинку для літніх людей у Харкові кваліфікують як порушення вимог пожежної безпеки. Правоохоронці вже затримали та готують підозри щодо чотирьох осіб, причетних до організації діяльності закладу, дані про який не містились у жодному реєстрі. Наразі суд арештував орендаря і керівницю закладу.

Це не перша подібна трагедія в Україні. У травні 2016 року на Київщині в приватному пансіонаті для літніх “Родной очаг” загинуло 17 людей. Він також працював нелегально. 

Після трагедії президент Володимир Зеленський підписав указ, яким зобов’язав об’єднати усіх надавачів соціальних послуг у застосунку “Дія”. 

На думку експертів, щоб уникнути трагедій, подібних до тієї, яка сталася в харківському приватному будинку для літніх, потрібно запровадити обов’язкове ліцензування діяльності геріатричних пансіонатів та реабілітаційних центрів.

Раніше ZMINA докладно розповідала про те, в якому стані перебуває сфера надання соціальних послуг в Україні та що з нею можна зробити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter